Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kľúčový Summit už dnes: Dve otázky, ktoré rozhodnú o podobe Európy ako ju poznáme dnes

Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri Európskej únie sa dnes zídu na kľúčovom summite. Rozhodovať sa bude o dvoch dôležitých bodoch - utečenecká kríza a britské požiadavky. Obidve sú pálčivé témy, ktoré bude treba čím skôr vyriešiť, ak má Európa prežiť v takej podobe, ako ju poznáme dnes.

Kľúčová bude téma migrácie. Na summite Európskej únie sa bude rozhodovať, či je možné ochrániť vonkajšiu hranicu EÚ, alebo bude potrebné uzavrieť grécko-macedónsku hranicu "so všetkými dôsledkami pre schengenský systém". Predseda Európskej rady Tusk povedal, že februárový summit vníma ako "rozhodujúci" pre jednotu EÚ. Upozornil, že porušenie jednoty EÚ by bolo "porážkou pre obe strany, pre Spojené kráľovstvo aj pre Európsku úniu" a zároveň by to znamenalo geopolitické víťazstvo pre tých, ktorí sa krajiny EÚ snažia rozdeliť.

Utečenecká kríza

O aktuálnom vývoji migračnej krízy budú lídri na summite rokovať na základe dokumentu, ktorý pripravili Európska komisia a holandské predsedníctvo EÚ. Dokument mapuje, čo sa doteraz realizovalo vo vzťahu k Turecku v rámci akčného plánu pre zastavenie migrácie a čo sa v súčasnosti deje na západobalkánskej migračnej ceste.

Merkelová chce ochrániť vonkajšiu hranicu

Kľúčovým bude implementácia už prijatých rozhodnutí a opatrení zo strany EÚ a identifikácia oblastí, v ktorých je potrebné zintenzívniť úsilie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dočkala silnej podpory zo strany vysoko postaveného európskeho politika ohľadne svojich postojov k migračnej kríze. Merkelovej politika otvorených dverí pre žiadateľov o azyl sa v Nemecku stretáva so silnejúcim odporom, a to aj vo vnútri jej konzervatívneho bloku.

Slovenská delegácia na čele s Ficom
Zobraziť galériu (4)
Slovenská delegácia na čele s Ficom  (Zdroj: SITA)

V4 chce zavrieť hranicu

Uzavretie hranice medzi Gréckom a Macedónskom, naopak, podporujú krajiny Vyšehradskej skupiny (V4), ktoré ho vidia ako spôsob, ako zablokovať takzvanú balkánsku cestu, po ktorej teraz prichádza do strednej Európy väčšina utečencov.

Na mimoriadnom summite V4
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

4 britské požiadavky

Týkajú sa konkurencieschopnosti, správy hospodárskych záležitostí, zvrchovanosti, sociálnych dávok a voľného pohybu ľudí. Zoskupenie vidí problematickú otázku detských prídavkov a zámer ich indexácie, pokiaľ dieťa nie je so svojím rodičom priamo vo Veľkej Británii. Podľa návrhu by sa tieto prídavky mali nastaviť podľa životnej úrovne domovskej krajiny, kde dieťa žije. V4 požaduje, aby sa indexácia nedotkla napríklad dôchodkov. "Inak by z toho vznikol veľmi nebezpečný precedens," upozorňuje Robert Fico.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu večer uviedol, že nedokáže zaručiť, že summit EÚ, ktorý začína dnes popoludní v Bruseli, prinesie dohodu o reformách, ktoré požaduje Británia, aby zostala členom Európskej únie.

Viac o téme: UtečenciBruselSummit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu