Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pred rozhodujúcim summitom je z Fica veľká ryba Európy: Stačila mu na to snaha v jednej téme

Robert Fico bude hrať na summite kľúčovú úlohu. Zobraziť galériu (4)
Robert Fico bude hrať na summite kľúčovú úlohu.

BRATISLAVA - Je z neho európsky veľký hráč! Prestížny portál pred dnešným summitom spravil z nášho premiéra kľúčového aktéra v otázke utečeneckej krízy. Lídri EÚ budú rozhodovať ako vyriešiť utečeneckú krízu a britské požiadavky. Tlak na politikov je enormný, keď sa nepodarí nájsť dohodu, Európa sa môže nenávratne zmeniť.

Pred dnešným summitom zaradil prestížný portál Politico Roberta Fica medzi najvplyvnejších politikov v otázke utečencov. Najsilnejším politikom je maďarský premiér Viktor Orbán a grécky predseda vlády Alexis Tsipras. Za nimi nasleduje náš premiér, rakúsky predseda vlády Werner Faymann a slovinský premiér Miro Cerar. Špeciálne postavenie má silná trojka - Angela Merkelová, David Cameron a Mateo Renzi. Na infografike je čím viac politik vpravo, tým silnejšiu má pozíciu v utečeneckej kríze.

Pred rozhodujúcim summitom je
Zobraziť galériu (4)

V hre sú dva možné scenáre, ako dopadne otázka utečencov na summite v Bruseli. Angela Merkelová je za posilnenie vonkajšej hranice EÚ, zatiaľ čo lídri V4 by radi videli uzatvorenie macedónsko-bulharskej hranice. "Členovia zvláštnej skupiny, ktorých je treba sledovať, Robert Fico zo Slovenska a Bohuslav Sobotka z Česka," píše portál.

Fico bude tlačiť na plán B

Premiér Robert Fico sa chystá podporiť závery, že sa treba sústrediť najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice na úrovni Turecko-Grécko a súčasne implementovať Akčný plán EÚ-Turecko. Na druhej strane chce však vedieť, aký čas je potrebný na ich realizáciu.

"Budeme jednoznačne tlačiť na plán B," avizoval pred odletom na dnešnom parlamentnom európskom výbore s tým, že má ísť o spoločné európske riešenie. Plán B počíta s posunutím ochrany vonkajšej európskej hranice na úroveň Macedónska a Bulharska. Slovensko na to ponúka primeranú technickú a personálnu pomoc. Pripomenul, že SR už pomáhalo v Maďarsku, Slovinsku a v súčasnosti má 25 policajtov v Macedónsku.

V Brexite hrajú prím Poliaci

V druhej kľúčovej téme summitu, britských požiadaviek, sa vplyv lídrov štátov meria odspodu nahor. Čím je politik vyššie, tým je v téme Brexitu (odchodu Británie z EÚ) vplyvnejší. Tam hrá zase prím poľská premiérka Beata Szydlová a francúzsky prezident Francois Hollande.

Pozrite si celkové rozloženie vplyvu podľa Politica

Pred rozhodujúcim summitom je
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: Robert FicoSummit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu