Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Záhadná smrť Klaudie (†40) rok po tragédii: Ďalšia zdrvujúca správa o životnej poistke

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Klaudiu všetci poznali ako veselú, životaschopnú ženu, a jej zvláštna smrť bola preto obrovským prekvapením pre celú rodinu a známych. Hoci od tragédie uplynul už rok, dodnes nikto netuší, čo sa odohralo v to osudné ráno 10. februára 2015, keď našli jej nehybné telo na asfaltovom chodníku.

Žena, ktorá milovala život, myslela aj na budúcnosť svojej rodiny. Aj preto uzavrela životné poistenie vo výške takmer 100-tisíc eur. Konala presne tak, ako mnoho iných ľudí, ktorí sa boja o život alebo majetok, a preto uzatvárajú životné poistenie. Rodinu však čakala po smrti Klaudie studená sprcha. Odpoveď, akú dostali od poisťovne, rozhodne nečakali. Dostali sa do pasce, v ktorej sa môže ocitnúť každý z nás.

Príbeh najzáhadnejšej vraždy v dejinách Slovenska: Dôkaz, ako ľahko sa dá kúpiť smrť

„Podľa článku 5.8 ods. (1) platí, že pri smrti, trvalom telesnom poškodení poisteného následkom samovraždy, pokusu o samovraždu, ale aj úmyselného poškodenia vlastného zdravia vrátane vedomej nedbanlivosti, poisťovateľ poistné plnenie neposkytuje,“ znela odpoveď poisťovne. 

Nejasné okolnosti smrti

Podľa lekárskej správy zomrela Klaudia z Malinova na následky úrazovo-krvácavého šoku, pri ktorom utrpela viaceré poranenia hlavy, hrudníka a končatín. Záver súdneho lekára z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou znel jasne : „Pád z výšky za nejasných okolností.“

Kristína si s kolegyňou kúpila zájazd cez zľavový portál: Takto sme prišli o 318 eur

Ani rok po tragédii šokovaná rodina Klaudie netuší, čo presne sa 10. februára 2015 odohralo v byte svokry na ulici Karola Adlera v Bratislave. Hoci bola Klaudia rozvedená, so svokrou a exmanželom mala dobré vzťahy. Preto nikoho neprekvapilo, keď u svokry zazvonila večer o pol jedenástej a poprosila ju, či by u nej mohla prespať, pretože domov do Malinova sa jej o takom čase, navyše, v zlom počasí, už nechcelo cestovať. Nebolo to prvý raz a svokra bez váhania súhlasila.

V byte svokry bol vtedy aj exmanžel, ktorý s Klaudiou prehodil ešte zopár slov, kým išli všetci spať. Príbuzní netušili, že ju vidia naposledy. Klaudia si obliekla nočnú košeľu a vytratila sa spať do malej samostatnej izby. O šiestej ráno svokre ktosi zazvonil na zvonček. Boli to vyšetrovatelia, ktorí rodine oznámili zdrvujúcu správu – Klaudia skoro ráno zrejme vyskočila z okna na štvrtom poschodí a zabila sa.

Známi poznali Klaudiu ako veľmi veselú a silnú ženu, ktorá sa o seba dokázala postarať za každých okolností. Sedem rokov pracovala v bratislavskej herni. Ako mnoho iných ľudí, splácala aj hypotéku, mala auto na leasing a platila si stavebné sporenie. Nebrala žiadne drogy, neholdovala alkoholu a nemala samovražedné sklony.

Pomohol jej niekto?

Mohol jej k skoku z okna niekto dopomôcť? Polícia najprv zvažovala možnosť, že Klaudii dopomohol k smrti nezisteným spôsobom neznámy páchateľ, ale trestné konanie Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave neskôr zastavilo. Pri nariadenej pitve tela nebohej neboli zistené žiadne známky násilia alebo zranenia, ktoré by vznikli v dôsledku sebaobrany.  „Všetky poranenia na tele menovanej možno vysvetliť v súvislosti s pádom z výšky,“ uvádza záverečné policajné uznesenie.

Rodina sa domnieva, že k pádu z okna mohlo dôjsť za neznámych nešťastných okolností. Nikto totiž nevie, čo sa v izbe, kde spala Klaudia, odohralo. Rodina preto do veci zapojila právnika. Expertíza totiž jednoznačne nevylúčila zavinenie pádu treťou osobou.

Životná poistka

„Poisťovňa odmieta plnenie poistky na smrť s odvolaním sa na fakty, ktoré sú vyšetrovateľmi a lekármi nepodložené,“ vysvetľuje právny zástupca rodiny a spresňuje, že lekári sa v prípade smrti Klaudie vyjadrili takto: príčinou smrti bol pád z výšky za nejasných okolností. 

„V podkladoch pre posúdenie príčiny smrti , ktoré sú jediným vyšetrením prípadu poisťovňou, nie je ani náznakom uvedené , že by bola príčinou smrti samovražda alebo pokus o samovraždu, úmyselné poškodenie zdravia či vedomá nedbanlivosť, čo je však najdôležitejšie, nebola ani vylúčená možnosť zavinenia inej osoby a vyšetrovateľ iba konštatoval , že sa nepotvrdilo konanie inej osoby,“ dodal právny zástupca, ktorý postup poisťovne považuje za hrubo urážlivý vzhľadom na závery vyšetrovateľa a lekárov o príčine smrti.

Právnik rodiny ďalej vysvetlil, že nie je možné odmietnuť plnenie na základe „pocitu“ poisťovne. Ak sa snaží poisťovňa vyhnúť plneniu, musí zdôvodniť, na základe čoho. Musí doložiť, aké boli skutkové okolnosti prípadu a ktorá skutočnosť presne sa dá použiť na výnímku z plnenia. „Žiadna taká skutočnosť však nie je. Zosnulá nezanechala žiaden list na rozlúčku, čo urobí drvivá väčšina osôb pri samovražde. Nikto ju nevidel skočiť. Toto všetko vyšetrovateľ správne vzal v úvahu a vo vyšetrovacom spise jasne uviedol, že sa nezistilo zavinenie cudzej osoby, avšak ho ani nevylúčil. Taktiež nikde neuvádza, že by šlo o samovraždu alebo pokus o samovraždu. Poisťovňa si však robí vlastní závery na základe svojich potrieb,“ myslí si právnik.

Záhadný prípad rodinu dodnes trápi, ako sa Topkám zdôverila dcéra Klaudie. Neverí, že by si jej mama chcela sama pomôcť na druhý breh. Muselo sa stať niečo, čo pre všetkých ostáva tajomstvom. Po prežitom šoku prišlo vytriezvenie, po ktorom sa rodina rozhodla čitateľov varovať, aby si dali pozor a dobre zvážili všetky podmienky, keď sa rozhodnú uzatvoriť životné poistenie. Niektoré poisťovne totiž môžu mať problém s vyplácaním životnej poistky. Traumatizovaná rodina dodala, že Klaudia platila „za vlastnú smrť“ privysokú cenu a zbytočne. 

Lekárska správa o úmrtí
Zobraziť galériu (2)
Lekárska správa o úmrtí

 

 

 

 

 

Viac o téme: SamovraždaPoisťovňaKlaudiaSkok z okna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu