Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Znásilnil a zavraždil matku (†50) troch synov: Surový vrah (43) si dnes vypočul verdikt

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstcockphotos.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest 22 rokov odňatia slobody za vraždu a znásilnenie 50-ročnej krajčírky Jany M. z Polomky vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 43-ročnému Jánovi Pustajovi z Telgártu v okrese Brezno. Súd vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom uzavrel obvinený Pustaj. Verdikt je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa neodvolá. Predseda senátu hneď nariadil výkon trestu.

Vražedný útok na bezbrannú ženu sa odohral vlani 19. augusta večer v Polomke. Žena sa vracala zo stretnutia miestneho spevokolu, na ktorom si pripomenuli kamarátkine okrúhle narodeniny. Ján v alkoholovom opojení sa na ňu vrhol iba pár metrov od jej domu.

Najprv matku troch synov znásilnil a potom surovo zavraždil. Kuchynským nožom dlhým 32 centimetrov, ktorý u neho na druhý deň našli, žene spôsobil rozsiahle poranenia na krku, hrudníku, rukách a chrbte, ktorým namieste podľahla. Pustaja, ktorého pri pohybe po obci zachytila priemyselná kamera, zadržali na druhý deň v Banskej Bystrici. 

Pustaj si trest odpyká v ústave s najvyšším stupňom stráženia. Musí tiež absolvovať sexuologické liečenie ústavnou formou. Príbuzným zavraždenej musí uhradiť náklady na pohreb 1 780 eur. Požiadavku pozostalých na nemajetkovú ujmu vo výške 30 tisíc eur súd odkázal na občianske súdne konanie. 

Predseda senátu označil trest za zákonný a spravodlivý. Uviedol, že Pustajovi hrozil trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. V jeho prípade sa horná hranica zvyšovala o šesť rokov, pretože vraždu spáchal v súbehu so zločinom sexuálneho násilia. Poľahčujúcou okolnosťou bolo priznanie a to, že do skutku viedol riadny život. 

Viac o téme: SlovenskoBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu