Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brutálna vražda Slováka (†38) v Česku: O drogovom kšefte vedel príliš veľa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: foto: tv markíza)

PRAHA - Poriadny úlovok sa podaril českým kriminalistom. Obvinili štyroch ľudí z niekoľko rokov starej nájomnej vraždy Slováka, ktorého telo bolo zakopané v lese v bývalom vojenskom priestore Ralsko. Zavraždený muž bol podľa polície nepohodlným svedkom rozsiahleho obchodu s drogami. Zadržaným hrozí až 20 rokov väzenia alebo výnimočné tresty. Štyria podozriví sú už vo väzbe.

Ako informoval hovorca Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Pavel Hanták, na prípade s krycím názvom Korok detektívi začali pracovať vlani v máji, kedy získali informáciu o možnej nájomné vražde, ktorá sa mala stať v roku 2012 v Stredočeskom kraji. V polovici novembra 2015 bolo telo zavraždeného nájdené zakopané v lese v Ralsku. Kriminalisti potom zadržali dvoch Čechov a z vraždy obvinili aj ďalšieho Čecha, ktorý bol v tom čase vo väzení kvôli inej trestnej činnosti. Štvrtým podozrivým je Slovák zadržaný na Slovensku na základe európskeho zatykača.

Svedok obchodu s drogami

Podľa Hantáka všetko nasvedčuje tomu, že obeťou sa stal Slovák narodený v roku 1974. Vražda sa podľa polície stala v októbri 2012 po vzájomnej dohode medzi objednávateľom zo Slovenska a vykonávateľmi na území Česka. "Zavraždený sa mal na Slovensku stať nepohodlným svedkom rozsiahleho dlhodobého obchodu s drogami, na ktorom sa údajne nejaký čas čiastočne podieľal. Následne však začal svojím správaním ohrozovať zabehnutý obchod, a bolo teda rozhodnuté o jeho dočasnom úkryte v Prahe. Krátko po jeho príchode do ČR však už mali konkrétne osoby rozhodnúť o jeho fyzickej likvidácii. K tej potom malo za odplatu dôjsť na vopred pripravenom mieste v Ralsku," uviedol Hanták.

Štyria podozriví z nájomnej vraždy Slováka sú už za mrežami

Českí kriminalisti obvinili z nájomnej vraždy Slováka štyri osoby, ktorým hrozí v prípade potvrdenia viny súdom až 20 rokov väzenia alebo výnimočné tresty. Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na policajné zdroje.

Česká strana požiadala o identifikáciu obete s využitím forenzných prostriedkov kolegov zo SR. Policajti z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu zadržali potom dvoch mužov z Prahy vo veku 31 a 35 rokov a uskutočnili šesť domových prehliadok. Pri nich zaistili okrem iného viacero strelných zbraní, väčšie množstvo munície, ale aj drogy či značnú peňažnú hotovosť. Oboch českých občanov, ktorí sú za mrežami, obvinili z trestného činu vraždy. Rovnaké obvinenie si vypočul aj ďalší Čech, ktorý bol v tom čase vo výkone trestu kvôli inej násilnej trestnej činnosti.

Slovenskí policajti zadržali následne na základe európskeho zatykača štvrtého podozrivého, ktorého súd vydal na trestné stíhanie do ČR, kde ho už obvinili z vraždy a uvalili naňho vyšetrovaciu väzbu. Na prípade naďalej spolupracujú českí a slovenskí kriminalisti.

Viac o téme: DrogyVraždaPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu