Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia z Gabčíkova utečencov nechcú, majú zlé skúsenosti: Boja sa o elektráreň, píšu ministrovi

Proti umiestneniu azylantov v Gabčíkove bola spísaná petícia. Zobraziť galériu (6)
Proti umiestneniu azylantov v Gabčíkove bola spísaná petícia. (Zdroj: Ján Zemier, Tip, SITA)

BRATISLAVA - Už dnes by mali predstavitelia Slovenska a Rakúska podpísať bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu do Gabčíkova. Obyvatelia slovenskej obce, ale nie sú výberom lokality nadšení, o čom svedčí prednedávnom spísaná petícia proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora a požiadanie starostu, aby v tejto veci vyhlásil referendum. Odvolávajú sa nielen na nemožnosť rozpoznať, či ide o nebezpečné osoby, ale aj na to, že už v minulosti mali s utečencami ubytovanými v budove Slovenskej technickej univerzity, ktorú má v prenájme Migračný úrad ministerstva vnútra, problémy. Kaliňákov rezort sa pre Topky.sk vyjadril, že o týchto nepríjemnostiach vedomosť nemá a panike, ktorá v Gabčíkove vzniká, nerozumie.

Podľa doterajších informácií by mali prvých 50 ľudí z azylového centra pri Viedni presunúť na Slovensko už v júli. Ďalších 200 si počká do augusta a zvyšných 250 má prísť v septembri. Hoci sú to zatiaľ iba čísla, v obyvateľoch Gabčíkova už teraz vzbudzujú strach. Občania ani obecné zastupiteľstvo si neprajú, aby utečenecký tábor ministerstvo vnútra zriadilo práve u nich. Majú na to svoje dôvody.

Areál STU v Gabčíkove
Zobraziť galériu (6)
Areál STU v Gabčíkove  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Moja rodina a ešte ďalších 48 rodín sme 18 rokov žili, bývali vedľa utečencov a to myslím doslova v bloku v zariadení, ktoré patrí STU v Bratislave... S tými prvými problémy neboli, boli to naozaj rodiny, deti, matky. Neskôr však, ako ich počet stúpal, bolo to stále ťažšie. Boli už všade, dovoľovali si, boli vulgárni. Neskôr už ohrozovali. Príkladom boli krádeže v miestnych potravinách, v bare, kde vtrhli aspoň 50-ti a bili ľudí hlava nehlava stoličkami a čo im prišlo pod ruky, mužov ženy...," napísala naša čitateľka z Gabčíkova, ktorá načrtla aj ďalšie prípady výtržností, ktoré sa udiali od roku 1994, odkedy tu vzniklo jedno z azylových zariadení.

Podľa neho občas musela zasiahnuť aj polícia. Spomína dokonca prípad, kedy zamestnankyňu univerzity, ktorá pracovala na recepcii a vydávala ubytovaným utečencom kľúče, prepadli. Po polnoci sa totiž dvere zamykali a každý, kto chcel vojsť, musel zazvoniť. Keď žena išla odomknúť, utečenec jej strhol retiazku, hodinky, roztrhal jej blúzku a "neúprosne ju ťahal a bil do tváre". Našťastie jej vtedy pribehol na pomoc neznámy muž z neďalekého baru. Prípad skončil na súde.

Obyvatelia Gabčíkova majú jasno v tom, čo im prekáža.
Zobraziť galériu (6)
Obyvatelia Gabčíkova majú jasno v tom, čo im prekáža.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Ľudia z Gabčíkova utečencov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Na spomenuté incidenty, prípadne ďalšie neprístojnosti spred rokov sme sa spýtali aj krajskej polície v Trnave. "Polícia v tom období evidovala niekoľko spisov, avšak nešlo vo väčšej miere o závažné prípady. Policajné hliadky zasahovali najčastejšie vo veciach občianskeho spolunažívania, drobných krádeží a výtržníctva. Ich počet s odstupom času však nie je možné konkretizovať," uviedla jej hovorkyňa Mária Linkešová.

Podrobnosti nám nevedeli povedať ani na ministerstve vnútra. "Nemáme vedomosť o vami spomínaných výtržnostiach či krádežiach spôsobenú migrantmi v Gabčíkove v minulosti," napísala Michaela Paulenová z tlačového odboru, ktorá dodala aj to, že výsledok prípadného miestneho referenda v obci nemusí vôbec zavážiť, pretože je "samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej ministerstvo vnútra nemá oprávnenie zasahovať a nemá ani povinnosť sa výsledkami miestneho referenda riadiť".

Kaliňákov rezort trvá na tom, že obyvatelia sa nemajú čoho obávať. "MV SR nerozumie panike, ktorá vzniká v Gabčíkove. V tejto obci je jedno z azylových zariadení už od roku 1994. Za toto obdobie tu bolo ubytovaných tisíce cudzincov, bez akýchkoľvek problémov. A vtedy išlo o azylantov, ktorí neskôr zostávali na Slovensku," uviedla Paulenová. Navyše rozhodnutie o tom, kam azylantov z Rakúska umiestnia ešte nepadlo. "V tomto prípade pôjde o dočasné (niekoľko mesačné) ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení, pôjdu späť do Rakúska," dodala.

Žiadatelia o rakúsky azyl u nás nebudú mať žiadne obmedzenia. Bude pre nich platiť ten istý režim, ako pre žiadateľov o slovenský azyl v zariadeniach migračného úradu. "Čo sa týka kontroly žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí u nás majú byť dočasne umiestnení:  zodpovedá za nich rakúska strana, ktorá Slovenskej republike poskytne všetky potrebné informácie o každom jednotlivcovi," informovala Topky hovorkyňa ministerstva.

Areál STU v Gabčíkove.
Zobraziť galériu (6)
Areál STU v Gabčíkove.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: AzylUtečenciMinisterstvo vnútraMigrantiGabčíkovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu