Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Západné Slovensko prežilo ťažkú noc: Víchrica lámala stromy a ničila strechy!

Škody v Bratislave spôsobené vetrom Zobraziť galériu (9)
Škody v Bratislave spôsobené vetrom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Pre popadané stromy a poškodené strechy v dôsledku silného vetra zasahovali bratislavskí hasiči v utorok večer (28.4.) a následne v noci na viacerých miestach v Bratislavskom kraji.

"Spadnuté stromy, ktoré blokovali cestnú komunikáciu, hasiči odstraňovali na viac ako 40 miestach v Bratislave," povedala Farkašová. Požiarnici tak museli zasahovať napríklad na uliciach Bajkalská, Rožňavská, Bojnická, Račianska, Sklenárova, Leškova, Devínska cesta, Ružinovská, Záhradnícka, Magnetová, Paulovičova a taktiež v okolitých obciach pri Bratislave ako Svätý Jur, Modra a Čierna Voda.

FOTO Západné Slovensko prežilo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac ako desaťkrát zasahovali v prípadoch, kedy vietor poškodil strešnú krytinu a billboardy, ktoré potom ohrozovali okolie. "Dohromady vykonali takmer 50 výjazdov, ktoré súviseli so zlou poveternostnou situáciou, pričom zasahovalo až 90 hasičov. Okrem profesionálnych hasičov pomáhali škody napáchané vetrom odstraňovať aj dobrovoľní hasiči z Ružinova a Petržalky," uzavrela Farkašová.

FOTO Západné Slovensko prežilo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pre silný vietor padali desiatky stromov a pútačov

Pre silný vietor, ktorý bol v Bratislave v pondelok (28.4.) večer a počas následnej noci, eviduje hlavné mesto niekoľko desiatok popadaných konárov, stromov, dopravných značení, ale aj reklamných pútačov. Informovala hovorkyňa bratislavského primátora Ivana Skokanová.

"Najkritickejšia bola situácia od 20. h do približne 3. h. Dispečing oddelenia správy komunikácií zaznamenal viacero popadaných konárov, ktoré bolo treba odstrániť a zabezpečiť plynulý prejazd ciest. Išlo napríklad o lokality Vajnorská, Jarošova, Slovnaftská či Galvaniho. Spadnuté stromy komplikovali situáciu na Drieňovej, Ceste na Devín či vo Vajnoroch," pokračovala Skokanová.

Dispečingu boli podľa nej nahlásené aj viaceré popadané dopravné značenia dočasného charakteru, napríklad na Moste Apollo či uliciach Dopravná, Východná, Bajkalská. "Na Bajkalskej ulici silný vietor dokonca vytrhol zábradlie," uviedla Skokanová.

Podľa jej ďalších slov veterná smršť spôsobila aj spadnutie reklamného panelu na Seneckej ceste. "Aj takéto prípady ukazujú, že reklama popri cestách je veľmi nebezpečná," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Silný vietor na diaľnici prevrátil nákladný príves

Silný vietor dnes dopoludnia na diaľnici D1 v smere Levoča – Poprad prevrátil nákladný príves. „Regulujeme to tam, osobné autá prejdú, nákladné to musia obísť. Vyzerá to tak, že tam poriadne fúka,“ zhodnotilaaktuálnu situáciu prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová. Podľa jej slov sa vodič nezranil, nezistili mu alkohol.

Na mieste zasahuje polícia i hasiči. Podľa informácií z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove uzavreté sú dva jazdné pruhy pre nákladné vozidlá. Tie môžu úsek obísť po ceste 1/18 v smere Levoča – Poprad. Premávka pre osobné motorové vozidlá je možná s obmedzením. 

Odletená strešná krytina spôsobila autobusu škodu za 4000 eur

Silný vietor v utorok večer (28.4.) a následne v noci skomplikoval chod mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste. Konštatuje to bratislavský dopravný podnik na svojej webovej stránke.
Spadnutý strom zastavil viac ako na hodinu premávku električiek liniek čísel 3 a 5 na Račianskej ulici. Premávku na Nábreží arm. gen. L. Svobodu (Lafranconi) v smere do centra zase blokovalo osobné motorové vozidlo v koľajisku. "O 20.02 vo vozovni Trnávka došlo k poškodeniu autobusu predmetom, ktorý pre  silný nárazový vietor odletel zo strechy budovy susediacej s čerpacou stanicou. Na mieste udalosti sa nikto nezranil," informuje dopravný podnik na stránke. Spadnuté stromy nahlásili vodiči aj na Ceste na Devín, Farského a Drieňovej.

V Ružinove sa zrútil
Zobraziť galériu (9)

Pravdepodobne najväčšiu škodu spôsobila strešná krytina, ktorá odletela v silnom vetre zo strechy budovy Ľahkej údržby autobusov vo vozovni Trnávka a poškodila autobus. "Táto závažná udalosť spôsobila škodu za 4000 eur. Na mieste bola prítomná aj polícia," informuje dopravný podnik.

Počasie napáchalo v Bratislave
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook)

Vietor prevrátil v Košickom kraji tri kamióny, zhadzoval stromy a plechy

Silný vietor dáva dnes zabrať už od skorého rána hasičom v Košiciach a okolí. Problémy sa začali asi o 4.00 h ráno, uviedol dnes košický krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Tomáš Berzetei. Ako informoval, na ceste pri Hrhove v okrese Rožňava sa vyvrátili tri kamióny. Okrem toho hasiči zasahovali na viacerých miestach pre popadané stromy, uvoľnené strešné konštrukcie, zhodené bilboardy a plechy.

Vietor sa utíšil, premávka lodí je cez Vodné dielo neobmedzená

Silný nárazový vietor sa na Žitnom ostrove utíšil, premávku väčších nákladných lodí cez komoru Vodného diela Gabčíkovo (VDG) obnovili dnes ráno bez obmedzení. Prievozná loď Vojka BD, ktorá prepravuje kompu medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, od dnešného rána opäť premáva podľa cestovného poriadku. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.

FOTO Západné Slovensko prežilo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako povedal, brány VDG sa otvorili po včerajšom obmedzení opäť aj pre nákladné tlačné zostavy. „Opatrenie bolo nutné zrealizovať z bezpečnostných dôvodov. Počas manipulácie v komore pri silnom vetre, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť až 80 km/h, mohlo dôjsť k poškodeniu stien plavebnej komory," konštatoval Krno.

Podľa jeho ďalších slov premávka kompy sa na danom úseku musí vždy z bezpečnostných dôvodov zastaviť, ak je prietok vody na elektrárni vyšší ako 3500 m3 za sekundu. Kompa ostáva v prístave aj v prípade vlnobitia. Ak je výška vlny nad 120 centimetrov, dopravné plavidlo je mimo prevádzky. Veternosť ovplyvňuje tiež premávku. Ak nárazy vetra presahujú 15 metrov za sekundu, je to dôvod na odstavenie prievoznej lode BD Vojka, ktorá zabezpečuje premávku kompy.

Škody v Bratislave spôsobené
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Nočná víchrica spôsobila značné škody

Počas uplynulej noci sa Slovenskom prehnala silná víchrica. Allianz – SP prijala desiatky hlásení o poistných udalostiach. Najviac škôd bolo v Bratislave a Pezinku, silný vietor však vyčíňal aj na východnom Slovensku v okresoch Košice, Michalovce a Trebišov. Najčastejšou príčinou škôd bola víchrica, niektorí klienti hlásili krupobitie a záplavy. Po silnom vetre ostali zničené strechy a ploty domov, spadnuté stromy a reklamné pútače. Odtrhnuté konáre zo stromov poškodili niekoľko vozidiel, dážď porušil omietky na domoch. Vzniknuté škody za 24 hodín dosiahli približne 50.000 eur, hlásenia poistných udalostí však stále pribúdajú.

Poisťovňa rieši nahlásené poistné udalosti tak, aby mohla čo najrýchlejšie odškodniť nároky klientov. Hneď pri nahlásení škody poisťovňa rozhodne o ďalších potrebných krokoch na jej likvidáciu. Pri nákladnejších poškodeniach pristupuje k poskytnutiu zálohy poistného plnenia, ktorej účelom je čiastočné finančné krytie pre klienta už počas priebehu odstraňovania a opravy škody.

Škodovú udalosť môžu klienti poisťovne nahlásiť ihneď, a to buď telefonicky, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Pri likvidácii sa vždy zíde aj vlastná fotodokumentácia.

Po silnom vetre hrozia prízemné mrazy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok (30.4.) výstrahu pred prízemným mrazom. Výstraha platí pre okresy Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Vo výške 5 cm nad povrchom zeme sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 0 až -3 stupne. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.

Na východe ČR hrozia lokálne povodne

Na východe ČR môžu intenzívne zrážky spôsobiť lokálne povodne, zaplavenie nižšie položených lokalít, pivníc a podobne. Na extrémne vysoký stupeň tohto nebezpečenstva upozornil dnes prostredníctvom webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Odborníci upozornili, že v okolí Frýdku-Místku napršalo do 18.00 hod v priebehu 120 minút 42 mm zrážok, pričom v Beskydoch predpokladali pokračovanie zrážkovej aktivity do 21.00 hod. Podľa ich názoru môžu zrážky s menšou intenzitou pokračovať až do stredajšieho rána pri očakávanom objeme ešte 20 mm. Z Poľska, ktoré dnes zasiahli búrky, hlásia už lokálne povodne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu