Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vystrašení Slováci zažili pekelnú noc: Začala vojna? Budil ich obrovský rachot!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Rany ako z dela, až sa triasla zem! Takú skúsenosť mali dnes v noci Bratislavčania, ktorých zo spánku zobudilo burácanie a blesky. Známa meteorologička Miriam Jarošová vysvetlila, prečo bola nočná búrka taká silná.

Slovensko podľa Miriam Jarošovej dnes v noci okolo tretej hodiny ráno zasiahol okraj výrazného búrkového systému, ktorý však oveľa väčšie problémy priniesol Nemecku, Maďarsku, Rakúsku a Slovinsku. Juhom Nemecka sa dokonca prehnali také mohutné búrky, že blesk vážne zranil dvoch ľudí. „Tento systém sa vyznačoval silnou aktivitou elektrických výbojov v atmosfére a v priestore strednej Európy a časti Francúzska včerajšie búrky vyprodukovali viac ako 130-tisíc bleskov. Podľa intenzity bleskov môžeme búrku nad juhozápadnou časťou Slovenska nazvať silnou,“ uviedla pre Topky meteorologička.

Lokalizácia búrky nad strednou Európou
Zobraziť galériu (3)
Lokalizácia búrky nad strednou Európou  (Zdroj: lightningmaps.org)

Búrka bola taká silná a hlučná, že zobudila takmer celú Bratislavu. „Už som si myslel, že na nás útočia Rusi,“ uviedol náš čitateľ Martin, ktorý sa zobudil spotený uprostred zlého sna. „Nám sa triasli okná, akoby šli vypadnúť. Strašidelné,“ opísala čitateľka Lenka. „Búrka ma zobudila zo spánku a už som potom nedokázala zaspať. Rátala som sekundy od zábleskov po hrmenie, či sa búrka vzďaľuje,“ napísala nám Petra.

Vystrašení Slováci zažili pekelnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Napriek intenzite búrky bolo zrážok skôr pomenej, „lokálne iba do 10 mm, ale záhradkári sa určite potešili. Blesky videli aj v severnejšej časti západného Slovenska a na strednom Slovensku, kde však neboli také znepokojujúce,“ dodala Jarošová. Oveľa intenzívnejšie bolo aj hrmenie, pretože bleskov bolo viac, ako je obvyklé. „V najbližších dňoch sa u nás búrky objavia skôr zriedkavo, ale je potrebné si uvedomiť, že letné obdobie prináša aj takéto sprievodné javy,“ prízvukovala na záver odborníčka

Pohľad na búrku z vesmíru, ktorý zverejnil astronaut Terry Virts na Twitter 

 

Dieses Video wurde vorhin bei Freiburg aufgenommen und zeigt unter anderem den großkörnigen Hagel.

Posted by Sturmjäger NRW on 13. květen 2015

 

 

....

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu