Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Viaceré štáty USA zasiahli silné záplavy: Obyvatelia zachraňujú, čo sa dá

Americké štáty Texas a Oklahoma zasiahli záplavy Zobraziť galériu (4)
Americké štáty Texas a Oklahoma zasiahli záplavy (Zdroj: SITA)

AUSTIN - Silné dlhotrvajúce lejaky zvýšili hladiny riek a spôsobili lokálne záplavy vo viacerých štátoch na juhovýchode USA. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase, pričom v Oklahome si záplavy vyžiadali dve obete; ďalšiu obeť hlásia úrady v texaskom San Marcose. Informoval o tom dnes spravodajský server stanice BBC.

V niektorých oblastiach Texasu napršalo za uplynulých 24 hodín 25 centimetrov zrážok a meteorológovia zlepšenie počasia nepredpokladajú. V stredných častiach Texasu zrealizovali tamojší záchranári množstvo výjazdov po tom, ako sa tamojšie rieky vyliali z korýt a lokálne bleskové záplavy zničili stovky domov. 

Americké štáty Texas a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Varovanie pred záplavami platia pre celú oblasť amerického Stredovýchodu od Colorada po Arkansas, Louisianu, Missouri a východný Kansas. Dážď spôsobil najväčšie komplikácie v oblasti pozdĺž koryta texaskej rieky Blanco, z okolia ktorej evakuovali 1000 ľudí. Rieka kulminovala na úrovni trinástich metrov. Voda zaplavila medzištátnu diaľnicu č. 35.

Americké štáty Texas a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Sú tu ľudia na strechách áut a domov, ktorí čakajú na pomoc. Ľudia v domoch sa musia zdržiavať na vyšších podlažiach," povedala Kristi Wyattová, komunikačná riaditeľka mesta San Marcos. Stovky ľudí sa podľa nej ukrývajú v evakuačných centrách, voda odplavila päť policajných vozov. Tamojší koordinátor pre krízové situácie Kenneth Bell uviedol, že pátrajú po troch nezvestných osobách.

Americké štáty Texas a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V nedeľu sa texaským Houstonom prehnalo tornádo, ktoré zdemolovalo viacero budov a zranilo najmenej dve osoby. Varovania pred výskytom tornád platia pre štáty Iowa, Kansas, Missouri a Illinois. Povinnú evakuáciu nariadili príslušné úrady pre obyvateľstvo v Lake Lewis, zhruba 80 kilometrov od Houstonu, kde prudký nárazový vietor vyvracal stromy, strhával strechy a rozbíjal okná. Národný meteorologický úrad potvrdil nový mesačný rekord pre mesiac máj v Oklahoma City, kde doposiaľ napršalo 46,2 centimetra.
   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu