Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nič príjemné nás cez víkend nečaká: Silný vietor, víchrice a snehové záveje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Počas víkendu bude na väčšine Slovenska pokračovať veterné počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes aj nedeľu (4.1.) výstrahu najnižšieho prvého stupňa.

Platí pre šesť z ôsmich slovenských krajov. Na hrebeňoch slovenských najvyšších hôr bude fúkať ešte silnejšie. Tam platí výstraha druhého stupňa. Vietor môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. Na horách môže jeho rýchlosť v nárazoch dosiahnuť 26 až 32 metrov za sekundu. Výstraha platí do pondelka (5.1.) do poludnia.

Vietor meniaci sa v nárazoch až na víchricu sa má úplne vyhnúť len Bratislavskému a Trnavskému kraju. Silno fúkať by podľa predpovede SHMÚ nemalo ani na krajnom východe. V nedeľu treba na celom západnom a strednom Slovensku rátať s možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa, ktorú SHMÚ vydal, platí od 3.00 h rána až do polnoci.

V Bratislave sa v noci tvorila poľadovica, MHD premávala bez prestojov

 V noci z piatka (2.1.) na sobotu (3.1.) sa aj napriek plusovým teplotám tvorila v hlavnom meste Slovenska poľadovica a namŕzalo trolejové vedenie. Premávka nočných spojov v Bratislave bola aj napriek tomu zabezpečená bez mimoriadnych udalostí a prestojov v doprave, informoval dnes Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Pre premávku mestskej hromadnej dopravy (MHD) bolo nevyhnutné zabezpečiť celomestský posyp a odstránenie námrazy. Kontrolu zjazdnosti jednotlivých ciest zabezpečoval dopravný dispečing v súčinnosti s vodičmi nočných liniek. Prostredníctvom centrálnej výzvy boli vodiči informovaní, aby jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky.

Odstraňovanie námrazy z trolejového vedenia zabezpečovali dva električkové vlaky, jeden trolejbus a trolejbusové linky nočnej dopravy. Počas noci vykonali pracovníci DPB opravu trakčného vedenia na Kollárovom námestí. Vzhľadom na rozsah prác k nej mohli pristúpiť až po ukončení premávky denných liniek. Prejazdnosť nočných liniek týmto úsekom bola zabezpečená v súčinnosti s dopravným dispečingom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu