Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemocnice v Bratislave či Košiciach pripravili pre pacientov sviatočné menu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Akútni pacienti budú Štedrý večer v Bratislave tráviť v nemocniciach a ústavoch. Tým, čo nemusia držať diéty, budú podávať tradičnú štedrú večeru, pre deti prichystali sponzori a školáci darčeky. Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľuje, odišli na sviatky za rodinou.

"Budeme podávať kapustnicu, obaľované rybie filé, zemiakový šalát, koláčiky a ovocie," povedala pre hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) Dana Kamenická. Počas sviatkov býva podľa nej v nemocnici okolo 70 až 100 detí, pre ktoré sú pod vianočným stromčekom na každej klinike pripravené darčeky. Na Klinike detskej hematológie a onkológie strávia deti Vianoce s príbuznými.

Rodičia a príbuzní môžu kedykoľvek počas Vianoc prísť za deťmi do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). "Detské oddelenia po prvýkrát zdobia aj vianočné stromčeky," informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Okrem tradičnej večere tu budú podávať aj slávnostné raňajky a obed. "Ráno podávame vianočku, na obed šošovicovú polievku," dodala.

Takmer všetky deti z Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) odcestovali na sviatky domov. Podobne je to aj u dospelých pacientov NÚSCH. "Osobitní režim zostáva na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny a na Oddelení akútnej kardiológie-koronárnej starostlivosti. Pacienti, ktorí nemajú prísny diétny režim, dostanú štedrú večeru tak ako doma," povedala pre hovorkyňa NÚSCH a Detského kardiocentra NÚSCH Dobroslava Krajačičová.

V Národnom onkologickom ústave pripravili pre pacientov na diéte ľahšiu alternatívu sviatočnej večere. "Namiesto kapustnice budeme podávať kyslú polievku, vyprážanú rybu nahradí varená," poznamenal riaditeľ ústavu Jozef Dolinský.

Aj košické nemocnice majú počas Vianoc sviatočný režim 

Väčšina ambulancií Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice je aj počas vianočných sviatkov v nepretržitej prevádzke. "V prípade nepredpokladaných udalostí súvisiacich s poškodením zdravia a záchranou životov budú naši špecialisti neustále v strehu. Pacienti môžu v prípade akýchkoľvek ťažkostí vyhľadať pomoc našich chirurgov, úrazových chirurgov, internistov, ako aj ďalších odborníkov," informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Spresnila, že na Rastislavovej ulici sú nepretržite k dispozícii pracoviská Kliniky úrazovej chirurgie, IV. interná klinika, Klinika stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie. Na Triede SNP zase  oddelenie urgentného príjmu, I. stomatologická klinika či Klinika otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku.

"Linka dôvery na telefónnom čísle 055/622 23 23 a Linka nádeje na čísle 055/ 644 11 55 sa po novom v prevádzke striedajú každý týždeň. Od 22. do 28. decembra bude k dispozícii Linka dôvery a od 29. decembra do 4. januára 2015 bude zase v prevádzke Linka nádeje," doplnila Šustová.

Podľa námestníka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Igora Jenča starostlivosť o hospitalizovaných pacientov prebieha v nepretržitom režime tak, ako je to u iných lôžkových zariadení podobného druhu. "O pacientov s akútnymi ťažkosťami bude postarané v plnom rozsahu, podobne ako po iné dni počas roka. Pacienti, ktorých stav si hospitalizáciu nevyžaduje, boli prepustení do ambulantnej starostlivosti. Určite však sú deti, ktorých zdravotný stav si pobyt v nemocnici vyžaduje," spresnil Jenčo. Dodal, že počas sviatočných dní spravidla prichádzajú na oddelenia kliniky zástupcovia miestnej samosprávy či neziskových organizácií a prinesú deťom v nemocnici drobné darčeky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu