Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kresťania v celom svete dnes začínajú sláviť Vianoce, sviatky pokoja a lásky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vianoce - sviatky pokoja a lásky začínajú dnes na Štedrý deň sláviť viac ako dve miliardy kresťanov v celom svete. Pripomínajú si narodenie Ježiša Krista ako chudobného dieťaťa v betlehemskej jaskyni, jeho vstup do dejín ľudstva, ktorému priniesol spásu. Liturgickým obsahom sviatkov je oslava toho, že Boh sa stal človekom, prijal ľudskú prirodzenosť, aby cez jeho poníženie, smrť a vzkriesenie človek mohol prijať účasť na Božom živote.

Na Slovensku je v mnohých kresťanských rodinách zvykom dodržiavať na Štedrý deň pôst ako symbol pokory a vyjadrenie úcty príchodu malého Ježiška na svet. Slávnostná spoločná štedrovečerná večera symbolizuje jednotu rodiny, ktorá by sa mala pri spoločnom stole stretávať aj celý nasledujúci rok.

Na štedrovečernom stole v rodinách nechýbajú oblátky s medom, orechy či jablká, cesnak, diétna kapustnica bez klobásy, vyprážaná ryba so šalátom. Rozdiely v jedlách súvisia s regionálnymi tradíciami, niekde sa na Štedrý večer jedáva šošovica, alebo hubová či fazuľová polievka, opekance s makom a iné. Súčasťou štedrovečernej atmosféry je vyzdobený vianočný stromček a v katolíckych rodinách nechýbajú pri stromčeku jasličky či betlehemy s postavami Márie, Jozefa a Ježiška, s pastiermi, zvieratami, tromi mudrcmi z Východu a ďalšími.

Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše a tiež skoršie sv. omše (napríklad už o 22.00 h), na ktoré prichádzajú najmä rodiny s deťmi či starší ľudia. Spievajú sa vianočné koledy a piesne, medzi nimi svetoznáma rakúska pieseň Tichá noc...

V Gréckokatolíckej cirkvi sa na Štedrý deň v ranných hodinách koná v chrámoch modlitba - tzv. kráľovské hodiny (cárske časy), počas ktorých sa čítajú žalmy zo Starého a Nového zákona týkajúce sa Kristovho narodenia. Poobede okolo 16.00 h sa v chrámoch slávi veľká večiereň s božskou liturgiou sv. Bazila Veľkého. Na rozdiel od Rímskokatolíckej cirkvi sa v gréckokatolíckych chrámoch neslúži polnočná liturgia ale tzv. veľké povečerie (okolo 21.00 alebo 22.00 h). Gréckokatolíci sa na slávenie veľkého povečeria zhromažďujú po štedrovečernej večeri.

V evanjelických chrámoch sa slávnostné štedrovečerné služby Božie konajú už popoludní (okolo 16.00 či 17.00 h, alebo podvečer. Slávnostné bohoslužby sa konajú aj v kostoloch ďalších kresťanských cirkví. 

Koledníci Dobrej noviny začínajú dnes navštevovať rodiny po celom Slovensku 

Koledníci Dobrej noviny začínajú dnes, na Štedrý deň a vo štvrtok (25.12.), vo sviatok Narodenia Pána, navštevovať rodiny po celom Slovensku. Budú ohlasovať radostnú zvesť o narodení Ježiška, vinšovať ľuďom šťastie a zdravie a spievať vianočné koledy. Súčasne zbierajú finančné prostriedky na podporu rozvojových projektov v krajinách subsaharskej Afriky. Začína sa tak jubilejný 20. ročník koledníckej akcie Dobrá novina, ktorá potrvá do 6. januára, sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov.

Dobrú novinu už tradične organizuje Hnutie kresťanských spoločenstiev detí - eRko v spolupráci s katolíckymi farnosťami. V tomto ročníku sa do koledníckej akcie zapojí okolo 26.000 koledníkov a sprevádzajúcich osôb, ktorí navštívia viac ako 1200 obcí a miest v SR. 

"Z výťažku koledníckej zbierky podporíme rozvojové projekty zamerané na vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, zabezpečenie čistej pitnej vody, sociálno-ekonomickú podporu detí a podporu detí s postihnutiami v Keni, Južnom Sudáne, Etiópii, Ugande a Rwande. V súčasnom 20. ročníku budeme venovať väčšiu pozornosť projektom vzdelávania dospelých v kenskom hlavnom meste Nairobi a oblasti Turkana v Keni," informoval riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík.

Kolednícka akcia Dobrá novina sa na Slovensku po prvý raz uskutočnila na Vianoce 1995. V prvom roku koledovalo 2366 detí a 586 dobrovoľníkov (sprevádzajúcich osôb) v 104 mestách a obciach. Vykoledovali spolu 1.123.718 slovenských korún, z ktorých podporili výstavbu šiestich tried základnej školy pre deti zo slumov v kenskom hlavnom meste Nairobi.

Počet koledníkov aj zapojených obcí postupne rástol a v 19. ročníku na prelome rokov 2013/2014 bola Dobrá novina už v 1244 obciach a mestách a koledovalo 21.433 detí a 5304 sprevádzajúcich osôb. Výnos z koledníckej zbierky predstavoval spolu s individuálnymi darmi a darcovskými sms 908.740,06 eura. Z tejto sumy podporili 30 projektov v Keni, Etiópii, Južnom Sudáne, Ugande a Rwande.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu