Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Top 10 roku 2014 v Košiciach: Padali rekordy aj premiér!

Čo všetko sa udialo v Košiciach počas roku 2014? Zobraziť galériu (11)
Čo všetko sa udialo v Košiciach počas roku 2014? (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – V metropole Východu to stále žije! O Košičanoch sa hovorí, že sú tolerantní, temperamentní, radi sa bavia a milujú svoje mesto. V Košiciach padali tento rok aj rekordy, ale i premiér.

Dóm sv. Alžbety sa konečne rozsvietil

Symbolicky katedrálu nasvietili práve v predvečer Sviatku všetkých svätých a krásne osvetlená je odvtedy každý večer. Katedrála je najznámejšou a najvýznamnejšou košickou pamiatkou. Ročne ju navštívia tísice turistov z celého sveta. V hrobke katedrály je pochovaný František Rákoczi II. spolu s členmi svojej rodiny.

Čo všetko sa udialo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Dar pre pápeža

Košičania odovzdali pápežovi dar – dreveného Anjela. Osobne mu ho vo Vatikáne predal primátor Richard Raši počas generálnej audiencie v júni. Vzácnu drevenú sochu anjela, vyrezal Milan Krajňák a počas Dní mesta Košíc ju dotvorili samotní Košičania. Každý mohol zobrať do rúk dláto a zúčastniť sa tvorby sochy z topoľového dreva vysokej 2,7 metra.

Čo všetko sa udialo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Trojnásobný nárast turistov z celého sveta

Turisti z celého sveta objavujú Košice, žiadajú sprievodcov hovoriacich japonsky a čínsky. Pod turistický boom, sa podpísalo, podľa známeho košického sprievodcu Milana Kolcuna, najmä to, že sme minulý rok získali titul Európske hlavné mesto kultúry.  „Výrazne sa posilnila kongresová turistika a nemáme snáď víkend, počas ktorého by sa niečo v Košiciach nedialo.“

Čo všetko sa udialo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Víno od Stinga

Košičania ako prví na Slovensku pijú víno z toskánskych viníc speváka Stinga. Zaujímavé sú i tým, že spevák nazval druhy vína podľa svojich najväčších hitov. Takže môžete piť lahodné červené víno s názvom When We Dance Chianti DOCG, alebo ďalšie červené víno s názvom Sister Moon Igt Supertuscan a tiež víno s názvom Message In a Bottle Igt Supertuscan.

Čo všetko sa udialo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Tri slovenské rekordy

Počas jednej októbrovej soboty padli v Košiciach tri slovenské rekordy. Najviac rôznorodých polievok na jednom mieste, až 32 uvarili rôzne komunity a zahraničné tímy na Polievkovom festivale. Na Šarkaniáde vytvorili Košičania dva nové slovenské rekordy. Bola  najväčšia na Slovensku, keďže naraz lietalo vyše 500 šarkanov. Získali i rekord za letiaceho šarkana s najdlhším chvostom. Meral 175 metrov.

Čo všetko sa udialo
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Zrekonštruované Kasárne

Kulturpark zbieral ocenenia. Zrekonštruované Kasárne/Kulturpark sú skutočne výnimočnou stavbou. Medzinárodná porota mu udelila Cenu Dušana Jurkoviča 2014. A tiež získal až dve prestížne ocenenia CE∙ZA∙AR 2014, ktoré udeľuje Slovenská komora architektov. Kulturpark získal aj Krištálové krídlo.

Kozmická sonda Rosetta

Košičania tiež pomohli vytvoriť sondu Rosettu. Košický Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied sa podieľal na konštrukcii jedného z kľúčových systémov sondyKozmická sonda Rosetta, ktorá niesla modul Philae na miesto určenia 10 rokov, má technológiu, na ktorej sa podieľal aj Ján Baláž z Inštitútu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied. 

Titanové implantáty

Košickí operátori z Kliniky stomatológie a maxilofačnej chirurgie UNLP sa ako jediným na Slovensku už dvom pacientom podarilo nahradiť časť lebky titanovým implantátom. Náročnú operáciu, ktorá i vo svete patrí medzi špičku, uhradila poisťovňa. Operátori  spolupracovali s  vedcami z inštitútu CEIT biomedical engineering a Katedry biomedicínskeho inžinierstva a meraní Technickej univerzit, ktorí titanový implantát vytvorili technológiou 3D tlače. V Košiciach už plánujú 4 podobné operácie, pri ktorých budú nahrádzať veľké lebečné kosti. Každý titanový implantát musí byť vytvorený na mieru konkrétnemu pacientovi.

Prvý slovenský Fashion Week

Prvý slovenský Fashion Week bol v októbri v Košiciach. Košice sa tak zaradili medzi také svetové metropoly módy ako Paríž, New York, Miláno. Na prehliadkách sa prezentovali módni tvorcovia zo Slovenska, Čiech ale i Ukrajiny. Garantkou podujatia bola majiteľka licencie Fashion Week a majiteľka Unique One, modelka Karolína Bosáková.

Zranení Fico i Dzurinda

Zdá sa, že Košice sú nebezpečné pre predsedov slovenských vlád. Už v januári po narodeninovej oslave exprezidenta Schustera sa do rúk lekárov dostal expremiér Mikuláš Dzurinda. Dzurinda spadol pred hotelom Hilton na zem, rozbil si hlavu a skončil na traumatológií. Netajil, že bol opitý a svoj čin oľutoval. Vo februári sa konal futbalový zápas medzi členmi Smeru a Mladými sociálnymi demokratmi. Premiér Róbert Fico si počas hry odtrhol achilovku na ľavej nohe. Aj Fico skončil na traumatologickom oddelení, odkiaľ ho neskôr previezli do nemocnice v Bratislave. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu