Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia predpovedajú zmenu počasia: Vieme, kedy dorazia mrazy, kde bude sneh?!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Konečne zima! Aspoň tak to sľubujú meteorológovia, ktorých viaceré modely predpovedí sa zhodujú. Od piatka čaká Slovákov výraznejšie ochladenie. Výdatne snežiť začne na Balkáne, preto sa na sneh musia pripraviť najprv na východnej časti nášho územia.

Ochladenie naberá reálne kontúry

Podrobnú predpoveď na nasledujúce dni priniesol Slovenský hydrometeorologický ústav aj na svojej stránke na sociálnej sieti: "Dnes sa už viaceré modely zhodujú na tom, že ochladenie od 26.12. bude pomerne výrazné. Podľa modelu ECMWF bude v hladine 850 hPa (približne 1500 m nad morom) nad stredným Slovenskom okolo -7 stupňov a o deň neskôr to už bude okolo -8 stupňov."

Meteorológovia predpokladajú aj výraznejšie ochladenie. "Na rozhraní studeného a teplého vzduchu sa nad Bulharskom 28.12. prehĺbi tlaková níž, ktorá vyvolá pomerne rozsiahle sneženie najmä v Rumunsku a v Srbsku. Nás toto sneženie zasiahne pravdepodobne len okrajom, a to najmä východnú časť územia. Všetko záleží od polohy spomínanej níže (je to ešte pomerne ďaleko)," píše sa na stránke.

"V studenom vzduchu pôjdu dolu nočné minimá a v noci na 30.12. môže na severe našej krajiny teplota podľa modelu klesať na -14 stupňov, reálne pod -15 stupňov. Uvidíme ako to ešte všetko presne dopadne, v každom prípade je už takmer isté, že posledný veľmi teplý deň bude 25.12., od piatku sa výrazne ochladí," uzavreli na oficiálnej stránke na Facebooku.

Predpoveď na december 2014
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Lavínové nebezpečenstvo

Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách už len niekoľko centimetrov nového snehu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od 10 do 30 cm. Snehová pokrývka je vplyvom neustáleho silného vetra rozložená veľmi nerovnomerne a pri oteplení mierne sadá. Na záveterných svahoch je naviate 10 - 50 cm nového snehu a na hrebeňoch a rebrách je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na povrchu ľadové plochy. Výška snehu je podpriemerná, v stredných a vysokých polohách dosahuje 10 až 50 cm.

Vo Vysokých a Západných Tatrách od nadmorskej výšky 1700 m a v Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1800 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je nad hranicou 1400 m malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň.

Lavínové nebezpečenstvo je lokálne, platí najmä na záveterných južných, juhovýchodných, východných a severovýchodných svahoch, v strmých žľaboch a muldách a tiež pod sedlami, kde je väčšie množstvo nového previateho snehu z poslednej periódy sneženia. Na týchto miestach sú vytvorené snehové vankúše, dosky a preveje. Stabilita snehovej pokrývky je tu nízka, lavíny sa môžu uvoľniť pri dodatočnom zaťažení, možný je aj zosuv menších spontánnych lavín z nového snehu.

Predpoveď na december 2014
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Varovanie pred silným vetrom

Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách, ktorý sa dnes očakáva v takmer všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského a Trnavského. Veterno má byť aj na Štedrý deň. Pre časti Žilinského, Prešovského a Banskobystrického kraja platí preto výstraha 2. stupňa.

Na hrebeňoch hôr sa tam očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou nad 20 metrov za sekundu, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 28 až 38 metrov za sekundu. Pre Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj je vydaná výstraha prvého stupňa, keď na hrebeňoch hôr očakáva výskyt vetra s priemernou rýchlosťou nad 15 metrov za sekundu. V nárazoch môže fúkať rýchlosťou 18 až 28 metrov za sekundu.

Predpoveď na december 2014
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu