Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Necenzúrované FOTO výkonu mladej a peknej Nitrianky: Erikino čistenie Slovenska je umenie!

Erika Zobraziť galériu (6)
Erika "v civile" a záber z jej neortodoxného videa. (Zdroj: erika mészáros)

NITRA/TRNAVA - Študentka Trnavskej univerzity Erika Mészáros odprezentovala minulý týždeň v jednom z tamojších klubov svoj videoprojekt s názvom Bez papiera. Na kolektívnej výstave žiakov Animácie výtvarného umenia predstavili svoje diela viaceré autorky, ale najväčší rozruch určite spôsobila práve mladá Nitrianka. Jej umelecká tvorba je natoľko nezvyčajná a kontroverzná, že na našom malom konzervatívnom Slovensku len ťažko nájde konkurenciu.

Erikin projekt spadá pod "site-specific art", čiže umenie daného miesta, a v tomto prípade sa venuje skrášľovaniu Trnavy. Ako však vo svojom článku upozornil študentský časopis Občas nečas, nejde o žiadnu výsadbu kvetiniek či vystavovanie obrazov. "Moja tvorba sa dosť točí okolo fekálií. A hov*o samotné považujem za to najestetickejšie, čo človek dokáže vyprodukovať. Skrášlenie Trnavy som teda poňala v takom zmysle, že sa chystám na rôznych miestach vylúčiť tento produkt estetična,“ prezradila časopisu začínajúca umelkyňa.

Rozhodne to nie je výrok, ktorý by v takejto otvorenej podobe odznieval na verejnosti často, a preto, sme Eriku oslovili a spýtali sa jej, čo ju viedlo k nemu a aj jeho následnej realizácii. Exkrementy sú totiž považované skôr za pravý opak.

Záber z videa, ktorý objasňuje cieľ Erikinej tvorby.
Zobraziť galériu (6)
Záber z videa, ktorý objasňuje cieľ Erikinej tvorby.  (Zdroj: Lenka Miškolciová, ON)

"K námetu som sa dostala vďaka myšlienke „ako si ľudia privolajú šťastie“. Mnoho z ľudí verí, že po zakúpení si štvorlístkov, prasiatok a iných symbolických predmetov si toto šťastie kúpia. Hovorí sa tiež, že stupenie do hov*a tiež prináša šťastie. Preto som najskôr vyhľadávala fekálie, do ktorých som stúpala a skákala. Týmto spôsobom fekálie výrazne vstúpili do mojej tvorby," prezradila Topkám s tým, že téma bola zadaná v rámci predmetu Plastické a priestorové médiá pod vedením Michala Moravčíka.

Študentka si ako médium zvolila video art, v ktorom si vybrala jednotlivé miesta v Trnave a v jej blízkom okolí, kde sa snažila svojím spôsobom „skrášliť“ tieto miesta, keďže hov*o, v tomto prípade vylučovanie fekálií, považuje za najestetickejší produkt vyrobený človekom. Ani zďaleka to však nie je jej prvý neortodoxný umelecký počin.

Samotný proces skrášľovania.
Zobraziť galériu (6)
Samotný proces skrášľovania.  (Zdroj: erika mészáros)

"Už mám pár diel, ktoré sa tejto tematike venujú, napríklad otláčam zadky a následne ich rámujem, pretože zadok považujem za istý podpis človeka. Podobný projekt pojednávajúci tematiku fekálií Nie SOM kuchárka NAHOV*O, je skôr feministického charakteru. V tejto práci som varila jedlá, ktoré vyzerali nahov*o, čím som vlastne poukazovala na priority dnešnej ženy, kedy im už nepatrí výlučne rola tancujúcej divy okolo šporáku starajúcej sa o domácnosť ako v minulosti. Moderné ženy sú už oveľa viac emancipovanejšie a sebavedomejšie," odpovedala na otázku, či na niečom podobne uletenom pracovala aj v minulosti.

Svoju tvorbu neskrýva pred rodičmi ani priateľmi a ich ohlasy sú podľa nej negatívne aj pozitívne, ale berie ich s rezervou. "Mojim zámerom je vyvolať nejakú emóciu. Buď sa zasmejú a majú z toho srandu alebo ich to pobúri," vysvetlila Erika, ktorá sa mohla s rôznorodými názormi konfrontovať aj na spomínanej kolektívnej výstave s názvom Vec verejná, kde možno vidieť nielen projekt Ber papiera, ale aj jej ďalšie práce.

Dielo je dokonané.
Zobraziť galériu (6)
Dielo je dokonané.  (Zdroj: erika mészáros)

"Na vernisáži sa zúčastnilo mnoho mladých ľudí, spolužiakov, umelcov a aj pedagógov z našej katedry. Reakcie, ktoré som mala možnosť postrehnúť, boli pozitívne a mnoho ľudí to pobavilo. Spolužiaci môj prejav považujú za trefné vyjadrenie mojich myšlienok a názorov. Osobne to beriem ako srandu, ktorú myslím vážne," dodala príťažlivá dievčina, ktorá má už do budúcna rozbehnutých niekoľko ďalších projektov, ale drží ich zatiaľ v tajnosti. Rozhodne však plánuje pokračovať vo svojej fekálnej "etude" a rozvíjať ju nielen v Trnave, ale aj na miestach, kde sa pohybuje.

Erika so svojím avantgardným výtvorom.
Zobraziť galériu (6)
Erika so svojím avantgardným výtvorom.  (Zdroj: erika mészáros)

A v čase, keď sa práve nevenuje umeniu.
Zobraziť galériu (6)
A v čase, keď sa práve nevenuje umeniu.  (Zdroj: erika mészáros)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu