Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zúfalá matka hľadala chorého syna: Prepustili ho z odvykačky, zobrali ho díleri

Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela v Pezinku Zobraziť galériu (2)
Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela v Pezinku (Zdroj: foto: tv markíza)

Obrovský žiaľ mala matka, ktorej syn trpí schizofréniou a ešte k tomu je drogovo závislý. Liečil sa v psychiatrickej nemocnici v Pezinku, no z tej ho nečakane prepustili. Akosi pozabudli informovať rodinu a pre chorého syna si pred nemocnicu hneď prišli kamaráti – drogoví díleri. Syna našli zdrogovaného.

Zúfalá matka nevedela dva dni nájsť svojho syna, ktorého nečakane prepustili z nemocnice, kde sa liečil. Ako uviedla pre TV Markíza: „Díleri hneď ako sa dozvedeli, že je prepustený, išli preňho autom do Pezinka.“

Syn Beáty má schizofréniu a už 12 rokov sa lieči zo závislosti od drog. Od polovice leta sa liečil na Klinike drogových závislostí v Pezinku. Jeho matka ešte v piatok s hrôzou zistila, že v nemocnici už nie je, prepustili ho. Tvrdí, že syn jej krátko zavolal asi o pol druhej. Informoval ju, že ho prepustili. Podľa jeho slov, ich primárka zavolala s tým, že ju to mrzí, ale musí ich prepustiť uprostred liečby.

Dôvod prepustenia mal byť pravdepodobne ten, že nemocnica bojuje s kapacitnými problémami alebo sa naťahuje s poisťovňou. Dokopy mali prepustiť vraj desať pacientov, ktorých mali nahradiť noví.

Námestník nemocnice Dalibor Janoška povedal, že prepustení boli len pacienti, ktorí boli naplánovaní na prepustenie v krátkej dobe, nikto z pacientov, ktorý mal akútny stav, prepustený nebol. 

Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Podľa pani Beáty mala nemocnica rodinu o prepustení informovať, aby mohli zabezpečiť prevoz do iného zariadenia. Syn nie je zdravotne v poriadku, a preto nerozumie tomu, ako ho mohli len tak nechať odísť.

Na to však argumentuje Janoška, podľa ktorého sú pacienti, ktorí sa liečia zo závislosti vo veľkej väčšine spôsobilí k právnym úkonom, sú dospelí, z toho dôvodu rodinu nemajú dôvod informovať. Ako ďalej dodáva s pacientmi sa rozprávali, oni vedeli, že ich prepustenie plánovali.

Beáta tvrdí, že jej syn je nesvojprávny na posúdenie zdravotného stavu. Rozhodnutie zo súdu si však vyzdvihla až nedávno. Kompetentní z nemocnice tvrdia, že keby ho mali, kontaktovali by ju.

Syn sa našiel zdrogovaný po dvoch dňoch, v nedeľu. Otázne teda zostáva, kto vlastne pochybil.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu