Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dobšinského rozprávky sú zadarmo aj na webe: Kde si ich môžete stiahnuť?

Pavol Dobšinský
Pavol Dobšinský (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Zdigitalizované historické vydania rozprávok Pavla Dobšinského sprístupnila pre verejnosť Slovenská národná knižnica (SNK). Milovníci starých slovenských rozprávok ich nájdu na www.snk.sk v sekcii Digitálna knižnica a digitálny archív (www.dikda.sk) a môžu si ich stiahnuť do svojich počítačov či tabletov.

"Ide o štyri zbierky rozprávok a povestí z rokov 1880 až 1928, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana," informovala hovorkyňa SNK Miriam Štefková. Ako ďalej uviedla, ide o prvé, pre verejnosť prístupné diela, zdigitalizované v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Rozpočet projektu je 49,5 milióna eur.

Na stránke národnej knižnice sa od 15. marca nachádzajú tieto Dobšinského knihy: Prostonárodnie obyčaje, povery a hry slovenské, 1880, Prostonárodné Slovenské Povesti (Sošit 2.), 1928, Prostonárodné Slovenské Povesti (Sošit 1.), 1919 a Prostonárodnie Slovenské Povesti (Sošit 5.), 1906.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu