Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zdigitalizované staré kuchárky píšu aj o tom, ako variť z mozgov!

(Zdroj: huffingtonpost.com)

BRATISLAVA - Slovenská národná knižnica zverejnila na stránke www.dikda.eu staré slovenské kuchárky v zdigitalizovanej podobe. Čitatelia sa tak môžu inšpirovať v príprave jedál podľa starých receptov, sú tam napríklad jedlá z mozgov alebo slimákov.

Informácie poskytla hovorkyňa Slovenskej národnej knižnice (SNK) Miriam Michaela Štefková.

"Kultúru národa nedefinujú len veľké literárne a filozofické diela či slávna história, ale aj veci bežné, s ktorými sa ľudia stretávajú každý deň. Medzi ne určite patrí aj gastronómia, ktorá tvorí dôležitú súčasť národnej identity. Verím, že verejnosť zaujme malý exkurz do jej histórie na Slovensku, ktorý sme sprístupnili na stránke projektu," povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

K digitalizácii kuchárok pristúpila SNK v rámci publicity národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív. SNK bude vo zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, pokračovať aj v priebehu najbližších týždňov.

Sprístupňovať zdigitalizované diela je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, t.j. po uplynutí 70 rokov od smrti ich autora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu