Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bratislavu čaká rušná sobota: Tri pochody a jedna blokáda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V sobotu 16. marca sa v uliciach Bratislavy majú popoludní uskutočniť tri pochody. Proti jednému z nich sa chystá blokáda na Námestí SNP. Polícia už v tejto súvislosti prijala bezpečnostné opatrenia.

Slovenská pospolitosť prostredníctvom profilu pre svojich sympatizantov a prívržencov vyzýva v sobotu 16. marca na Pochod za samostatné Slovensko. Vo videopozvánke sa ako zámer pochodu spomína protest proti členstvu Slovenska v Európskej únii, účastníci sa majú stretnúť o 14.00 h na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom.

Na tom istom mieste sa má od 11.00 do 15.00 h konať verejné zhromaždenie, ktorým si organizátori chcú pripomenúť výročie vzniku 1. Slovenskej republiky. Po zhromaždení sa uskutoční sprievod z Hodžovho námestia cez Námestie SNP a ulice mesta ďalej k Trnavskému mýtu, Rožňavskej ulici a Martinskému cintorínu. Podľa informácií hovorcu bratislavského Starého Mesta Tomáša Halána oznámenie o tomto zhromaždení, ktorého zvolávateľom je občianka p. Sýkorová, dostala mestská časť už 19. novembra 2012.

"Organizátorov sme upozornili na to, že ak sa odchýlia od pôvodného účelu zhromaždenia a svojimi prejavmi porušia zákon, zástupca mestskej časti zhromaždenie rozpustí," uviedol Halán.

Proti pochodu neonacistov sa na Námestí SNP chystá o 14.00 h blokáda pod názvom Bratislava bez náckov. Blokáda bude súčasťou trojdňovej kultúrno-spoločenskej akcie zameranej na boj proti neofašizmu a neonacizmu a podporil ju aj bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Vo videu, ktoré možno nájsť na internete, pripomína, že neofašizmus nemá ďaleko k fašizmu, a preto ľudia, ktorí obhajujú túto ideológiu, nemajú mať v našej spoločnosti miesto. "Preto by mal každý z nás prísť a ukázať občiansky postoj, že toto je pre nás normálnych ľudí neprijateľné," uviedol vo videu Ftáčnik.

Na sobotňajšie popoludnie je ohlásené aj zhromaždenie "Pochod za život", ktorý má od 16.30 h smerovať od Hviezdoslavovho námestia k Námestiu SNP. Cieľom tohto pochodu, ktorý organizujú Spoločenstvo Ladislava Hanusa a Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, je vzdať úctu k životu a podporiť jeho ochranu

Situáciu v bratislavských uliciach bude v sobotu monitorovať zvýšený počet policajtov. "V súvislosti so sobotňajšími verejnými zhromaždeniami a následnými pochodmi sme prijali opatrenia bezpečnostného charakteru," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Tatiana Kurucová. Konkrétnejšie bude polícia informovať v piatok 15. marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu