Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sobotňajší pochod k Tisovmu hrobu chcú zastaviť blokádou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pochod k Tisovmu hrobu v Bratislave chce v sobotu 16. marca zablokovať iniciatíva Bratislava bez náckov. Blokáda má byť nenásilná. Jej účastníci chcú vyjadriť nespokojnosť s pripomínaním si vzniku vojnového slovenského štátu.

"Bratislava bez náckov je kultúrnou reakciou na plánovaný pochod neonacistov a neoľudákov Bratislavou 16. marca 2013," píše sa na stránke iniciatívy.

Ako agentúre SITA napísal hovorca mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Tomáš Halán, v sobotu 16. marca je od 11:00 do 15:00 naplánované verejné zhromaždenie na Hodžovom námestí pri príležitosti vzniku slovenského štátu 14. marca 1939. Po ňom má nasledovať pochod k hrobu prezidenta toho štátu Jozefa Tisa.

"Zvolávateľom zhromaždenia je občianka p. Sýkorová," píše Halán. Ak organizátori porušia zákon alebo sa odchýlia od plánovanej trasy, zhromaždenie zástupca Starého Mesta rozpustí. Podľa hovorkyne bratislavskej mestskej časti Ružinov Miroslavy Štrosovej očakávajú, že na pochode sa zúčastní asi tristo ľudí.

Blokáda nemá byť "iba vyjadrením nesúhlasu s výročným pochodom neonacistov a neoľudákov Bratislavou," píšu organizátori blokády na sociálnej sieti. Cieľom je tiež jasne odmietnuť fašizmus v akejkoľvek jeho podobe, najmä v čase prenikajúcej ideológie krajnej pravice do spoločnosti i politiky, dodávajú. Iniciatíva Bratislava bez náckov vyzýva k tomu, aby Slovensko nasledovalo príklad blokády z Drážďan.

V deň výročia bombardovania Drážďan 13. februára sa každoročne koná pochod prívržencov krajnej pravice. Tento rok sa proti viac ako osemsto pochodujúcim postavili asi dve tisícky ľudí, informuje nemecký portál n-tv.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu