Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Slovensku postavili obrovský hrad zo snehu: Zapíšu ho aj do knihy rekordov

Rekordný snežný hrad nazvali Raj Zobraziť galériu (9)
Rekordný snežný hrad nazvali Raj (Zdroj: SITA)

MLYNKY - Zápis o najväčšej stavbe postavenej zo snehu pribudne onedlho v Slovenskej knihe rekordov. Stal sa ňou unikátny snežný hrad s názvom Raj, ktorý vybudovali v uplynulých týždňoch v lyžiarskom stredisku Mlynky - Dedinky. V areáli gigantickej stavby sa dnes konali hradné slávnosti s atraktívnym programom.

Na výstavbu netradičného snežného hradu na Spiši bol použitý technický sneh. S ratrakmi, ďalšími mechanizmami a samozrejme ručne ho budovalo počas troch týždňov takmer 20 ľudí. Má dve mimoúrovňové nádvoria, obytnú baštu a citadelku. Je kompletne prístupný verejnosti cez tunel i "tajné" zadné dvere.

Horná základňa hradu je 30 metrov dlhá a 20 metrov široká. Vonkajšie hradby, čiže podhradie, merajú vyše 200 metrov. Bašta je vysoká 25 metrov od spodnej úrovne a predpokladaný objem stavby je okolo 1750 kubických metrov snehu.

Informáciu o tom, že ide o unikátne dielo potvrdil Igor Svítok, ktorý zaznamenáva slovenské rekordy. Pripomenul, že podobná stavba stála na rovnakom mieste i pred rokom. Aj keď bola v porovnaní s terajšou o niečo menšia, takisto bola zapísaná v knihe rekordov. "Dĺžka hradieb hradu mala vtedy asi 105 metrov," konkretizoval Svítok.

Na počesť spomínanej stavby sa dnes konali na jej pôde hradné slávnosti. Súčasťou ich programu boli súťaže pre deti a dospelých, vystúpenia folklórnych skupín, ale i výstava dravcov v podhradí. Návštevníkov strediska zaujali aj snežné tobogany a šmýkačky či ľadolezecké kurzy a exhibície. Tie však boli na rozdiel od ostatných podujatí na ploche ďalšej tamojšej atrakcie, ktorou je Ľadový hrad. Rozkladá sa na troch terasách s úhrnnou plochou približne 200 štvorcových metrov, má tri zaľadnené steny, tri zaľadnené veže a ľadové prepadlisko. Najvyššia súvislá ľadová stena má viac ako 12 metrov. Na časti Ľadového hradu je počas zimy v prípade priaznivých podmienok povolené ľadolezenie s možnosťou absolvovania praktického výcviku.

Hradné slávnosti dnes vyvrcholili krátko pred 18.00 h pestrofarebným ohňostrojom. Predchádzala mu ohnivá šou v podaní členov zoskupení Mana Ahi a Art kruh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu