Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zadržaný Mello zostane vo väzbe minimálne do 12. augusta!

Karol Mello
Karol Mello

BELMOPAN - Vláda Belize bude môcť vyhostiť Karola Mella len v prípade, ak sa jej podarí dokázať, že zadržiavaný Slovák predstavuje hrozbu pre bezpečnosť tejto stredoamerickej krajiny.

Uviedol to advokát Karola Mella po tom, ako najvyšší súd Belize na štvrtkovom pojednávaní nerozhodol o vydaní jeho klienta na Slovensko. O ďalšom osude zadržaného sa rozhodne až 12. augusta a dovtedy bude musieť zostať vo väzbe.

Advokát Godfrey Smith v rozhovore pre spravodajský server Channel5Belize.com avizoval, že podá odvolanie, ak bude súdny verdikt pre jeho klienta nepriaznivý. Súčasne požiada o predĺženie platnosti príkazu proti deportácii Karola Mella až do ukončenia odvolacieho konania. Príkaz vydal 17. júla belizský najvyšší súd s platnosťou minimálne 28 dní.

Právny zástupca je presvedčený, že jeho klient je vo väzbe neoprávnene. Podľa jeho slov ho totiž belizská vláda nemôže vydať do SR, keďže nemá so Slovenskom uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie.

Hlavným bodom sporu je podľa Smitha skutočnosť, že Belize môže deportovať cudzieho štátneho príslušníka iba v prípade, ak je to v záujme bezpečnosti krajiny a jej obyvateľov.

Smith v tejto súvislosti kritizuje tvrdenia belizského ministra pre imigráciu Godwina Hulsa. Ten v nedávnych vyjadreniach pre médiá zdôvodnil plány na vydanie Karola Mella žiadosťou slovenskej vlády. Podľa Smitha to nepredstavuje legálny dôvod na deportáciu.

Advokát zdôrazňuje, že Hulse vôbec nespomenul, že by jeho klient predstavoval bezpečnostnú hrozbu. Minister to podľa Smitha dokonca nepriamo poprel, keď vyhlásil, že v prípade oslobodenia orgánmi SR sa môže opäť vrátiť do Belize, kde má trvalý pobyt.

"Nie je prípustné, aby minister niekoho deportoval z dôvodov verejnej bezpečnosti, keď skutočnou príčinou je vrátenie do krajiny pôvodu ako forma 'pokútneho' vydania. Zákon to neumožňuje. O tomto musí rozhodnúť súd," konštatoval Smith, bývalý generálny prokurátor a trojnásobný minister Belize.

Pred súdom argumentuje aj tým, že Karol Mello vstúpil a zdržiaval sa na území Belize legálne a má čistý register trestov. Väzbu svojho klienta považuje za nezákonnú, keďže voči nemu neboli vznesené žiadne obvinenia. V SR je Karol Mello obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa Čongiho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu