Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mellova spoveď z Belize: Na detektore lži potvrdím, že som nikoho nezavraždil!

Karol Mello s advokártom
Karol Mello s advokártom (Zdroj: San Pedro Sun)

BRATISLAVA – Najmedializovanejší prípad údajného mafiána Karola Mella nemá konca. O jeho vyhostení z Belize by sa malo rozhodnúť už dnes, avšak pri neustálom odročovaní a dohadoch medzi slovenskom a belizskou stranou nie je isté, že sa tak aj stane. Prelomiť roky mlčania a uviesť veci na správnu mieru, sa Mello rozhodol v exkluzívnom vyhlásení pre denník Plus Jeden deň.

„Nikdy som nespáchal činy, z ktorých ma obviňujú a naďalej si stojím za tým, že som odišiel pre nespravodlivosť, vyhlásil Mello pre denník Plus Jeden deň roky po tom, ako o kauze spájanej s jeho menom mlčal. Prehovorením pre médiá sa rozhodol očistiť svoje meno a uviesť obvinenie z vrážd na správnu mieru.

Útek a skrývanie v Belize

Po tom, ako Mella v máji minulého roku prepustili z bratislavskej väznice, zľahla sa pod ním zem. Dva mesiace na to, však bol naňho vydaný Európsky zatykač a údajný mafián sa opäť ocitol na úteku. Na jeseň 2011 sa mal údajne pohybovať po Prahe, no v júli tohto roku sa ho podarilo zadržať tisícky kilometrov ďalej, na ostrove Belize. Tam Mello odpočíval v luxusnej vile spolu s priateľkou Zuzanou Marošovou, s ktorou počas úteku splodil dve deti.

Zadržanie údajného šéfa prievidzského podsvetia bolo súčasťou celosvetovej akcie Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia. Od 11. júla sa tak vedú žabo-myšie vojny o jeho vyhostení na rodné Slovensko. Ako Mello píše vo svojom vyhlásení, nedokáže pochopiť, prečo sa ho slovenská polícia snaží za každú cenu dostať domov, keď ani nevedia, či bude odsúdený. „Alebo je to už dopredu dohodnuté?“ pýta sa Mello.

Tajomná návšteva zo Slovenska

Údajný zločinec prezradil, že v belizskej väznici mal záhadnú návštevu zo Slovenska. „Nepredstavil sa mi, nie je to štandardné, aby len tak niekto prišiel do väzby. Nevedel o ňom ani môj advokát. Hovoril po slovensky a bol v sprievode dvoch Belizanov,“ povedal pre denník Plus Jeden deň. Neznámy návštevník bol v sprievode muž a ženy, ktorí boli z ministerstva pre imigráciu a Mellovi priniesli návrh na zrušenie trvalého pobytu. „Povedal som mu, že či ide niekoho podplatiť, a on sa len usmial,“ dodal.

Vražda Jozefa Gudábu a Františka Marka

Okrem iného je Mello obvinený aj z vraždy Františka Marka (†48) a Jozeda Gudába (†46), o ktorých vraj nikdy nepočul. „Ani som ich nevidel a nikdy som sa s nimi nestretol. Ani len neviem, o koho ide. V oboch prípadoch vypovedá nejaký svedok, ktorého tiež vôbec nepoznám,“ obraňuje sa. Vražda Gudábu sa stala v roku 2003 a jeho telo vykopali vo februári minulého roku. Na odstránení Marka v roku 1996 sa mal spolu s Mello podieľať aj Viliam Mišenka.

Rok 2004 – vražda Čongrádyho

Na krku má Mello aj vraždu bossa mafiánskeho podsvetia Petra Čongrádyho (†36) alias Čongiho, ktorá sa odohrala v roku 2004 pri reštaurácii v bratislavskej Petržalke. Toto obvinenie však takisto odmieta. „Obvinili tam viacerých ľudí. Človeka, ktorý je z mojej dediny a s ktorým sa neznášam, ďalšieho človeka, ktorý je z Nitry a už ho aj prepustili. Každý je z iného mesta a vôbec sa nepoznáme. To nie je normálne,“ vyhlásil Mello.

Vražda malého chlapca a ženy v Moste pri Bratislave

Ďalšie obvinenie sa týka objednávky vraždy expolicajta Gála, ktorú mal Mello zariadiť. Prvýkrát v histórii tu pri vybavovaní mafiánskych účtov zomrela žena, Gálova družka Henrieta (†30) a jeho syn Riško (†8). Podľa Mella je to však výmysel: „V tomto prípade je len jeden svedok, ktorý už trikrát zmenil výpoveď. Raz som to podľa neho urobil ja, druhýkrát som to neurobil ja a tretíkrát si vraj nepamätá.“

Detektor lži hocikde, len nie na Slovensku

Mello tvrdí, že nevraždil a nič z toho, z čoho je obvinený nikdy nespáchal a zo Slovenska ušiel len pre nespravodlivosť. „Ani neviem, čo si mám o tom všetkom myslieť. Vytvorili o mne v médiách obraz ako o najväčšom vrahovi a mafiánovi a teraz nechcú zažiť fiasko?,“ pýta sa Mello. Údajný mafiánsky boss je dokonca ochotný podstúpiť vyšetrenie na detektore lži. „Som ochotný ísť do akejkoľvek krajiny na svete a posadiť sa tam na detektor lži, samozrejme, okrem Slovenska, a môžu sa ma spýtať, či som niekedy niekoho zavraždil,“ uzatvoril vyhlásenie.

Mella by mohli vydať už dnes

Príkaz na vyhostenie Mella z Belize bol vydaný už 16. júla, avšak deň na to bol pozastavený, kým ho nevypočuje súd. Najhľadanejší zločinec totiž o sebe neuviedol pravdivé údaje, keď v krajine žiadal o trvalý pobyt. Odvtedy bolo pojednávanie s údajným bossom niekoľkokrát odložené. Na ďalšie rozhodnutie belizskej vlády preto čaká naďalej za mrežami. Ďalšie pojednávanie sa koná už dnes, je teda možné, že Mella belizská vláda konečne vydá.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu