Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Túlavé diviaky ohrozovali Žilinčanov, tri zastrelili

Poľovačka na diviačiu zver Zobraziť galériu (8)
Poľovačka na diviačiu zver (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Výsledok veľkej poľovačky na diviaky v okolí žilinského sídliska Hájik by mala Žilinčanov na istý čas upokojiť. Poľovníkom sa dnes podarilo zastreliť troch dospelých diviakov, keď bude potrebné, poľovačku na diviaky, ktoré sa zvyknú zatúlať až medzi bytovky, zopakujú.

„Odlovili sme, čo sme chceli. Zastrelili sme dve diviačice a jedného kanca, také, čo ohrozovali ľudí. Inak tie prasce sú neškodné, len tie dospelé sme strelili, aj pre obavy ľudí. Teraz bude pokoj a uvidíme, za koľko sa vrátia,“ povedal predseda miestneho poľovníckeho združenia Hubertus Miroslav Šoška, podľa ktorého sa v okolí sídliska pohybuje ešte ďalších asi desať diviakov. „Keď sa tam objavia znova, tak poľovačku ešte zopakujeme. Lebo dnes ich tam viac nebolo, vedeli sme o mladých diviakoch, ale tie odišli,“ dodal Šoška.

Poľovníci mohli streliť aj viac diviakov, deň pred poľovačkou však podľa Šošku nejakí aktivisti nahádzali do krovín, kde sa zvyknú prasce zdržiavať, vyše sto delobuchov. Aby diviaky vyplašili a uchránili pred odstrelom.

Veľkej sídliskovej poľovačky sa zúčastnilo 42 poľovníkov a honcov. Poľovníci zaznamenali aj stratu, jeden 160 kilový diviak stihol pred zastrelením roztrhať poľovného psa.

Na túlavé diviaky na sídlisku Hájik sa od vlaňajšieho decembra sťažovali najmä obyvatelia Petzvalovej ulice. Mesto v júni postavilo na severnej strane sídliska plot a rozmiestnilo aj pachové zábrany. Obyvateľov Hájika zároveň žiadalo, aby diviaky nelákali a neprikrmovali. „Všetko malo svoj význam, aj plot. A aj do budúcnosti bude mať svoje opodstatnenie. Opatrenia však neboli natoľko účinné, aby zver odišla. Lebo stále je naučená na prikrmovanie, je vychovávaná k tomu, aby tam chodila,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu