Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Húsíovia hrozia eskaláciou útokov na lode, ak Izrael spustí ofenzívu v Rafahu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

TEL AVIV - Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z denníka The Guardian a agentúry AFP a Reuters. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

Naživo z Pásma Gazy

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:54 Pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy sa môže skončiť masakrom, varoval v piatok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa humanitárnych organizácií našlo v Rafahu útočisko približne 1,2 milióna Palestínčanov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "WHO je hlboko znepokojená prípadnou vojenskou operáciou v Rafahu, ktorá by viedla k masakru a ďalšiemu oslabeniu beztak narušeného zdravotníckeho systému," uviedol Ghebreyesus na sociálnej sieť X.

21:47 Americkí vojaci presunuli výstavbu plávajúceho móla, ktoré ma slúžiť na dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, z mora neďaleko pobrežia mesta Gaza do izraelského prístavu Ašdod. Odôvodnili to nepriaznivým počasím. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA

20:30 Izraelská vláda v piatok podala sťažnosť proti Turecku u Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Reaguje tak na rozhodnutie Ankary dočasne zastaviť všetok obchod s Izraelom pre jeho vojnu v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

20:29 Pozastavenie obchodu s Izraelom zo strany Turecka má prinútiť Izrael k prímeriu v Pásme Gazy a k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Prijali sme isté opatrenia, aby sme prinútili Izrael súhlasiť s prímerím a zvýšiť objem humanitárnej pomoci vstupujúcej (do Pásma Gazy)," povedal Erdogan skupine podnikateľov v Istanbule. Turecko oznámilo pozastavenie obchodu s Izraelom vo štvrtok. Ide o ďalší signál zhoršenia vzťahov medzi týmito dvoma krajinami, konštatuje AFP.

19:21 Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA, AFP a Reuters. "Zameriame sa na všetky lode v našom dosahu smerujúce do stredomorských prístavov okupovanej Palestíny," varoval vojenský hovorca húsíov Jahjá Sarí.

16:45 Británia v piatok uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu. Vyplýva to z vyhlásenia britského ministerstva zahraničných vecí, uvádza TASR. Na sankčný zoznam zaradili ultranacionalistické skupiny Noar hagvaot (Mládež z vrchov) a Lehava (Plameň), ktoré sú známe podporou a podnecovaním násilia proti Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu, uviedol Londýn.

12:32 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:05 Izraelská vláda v piatok oznámila úmrtie ďalšieho z rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas zadržiava v Pásme Gazy. Informujú o tom správy z tlačových agentúr DPA a AFP. "So zármutkom oznamujeme, že bola potvrdená vražda Drora Ora, uneseného Hamasom 7. októbra, a jeho telo sa nachádza v Gaze," uviedla vláda na sociálnej sieti X. Pripomenula, že mužovu manželku zabili vlani 7. októbra. Ich deti Alma (13) a Noam (17) boli tiež zadržiavané ako rukojemníci a Hamas ich prepustil vlani v novembri v rámci dohody o výmene väzňov a rukojemníkov. Majú ešte staršieho brata menom Jahli.

10:59 Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade trvalého prímeria v Pásme Gazy a neobmedzeného prísunu humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v piatok turecký minister pre obchod Omer Bolat. Informuje gentúra Reuters.

10:39 Pri protiizraelských protestoch, ktoré posledné dva týždne otriasajú univerzitami v Spojených štátoch, policajti zatkli viac ako 2-tisíc ľudí, informovala americká tlač. Podľa agentúry AP počet zadržaných dosiahol skoro 2 200. Na niektorých školách sa študenti dohodli s vedením na postupe okolo hlavnej požiadavky protestujúcich, ktorým je ukončenie spolupráce s firmami napojenými na Izrael.

10:07 Irán prepustil posádku lode plaviacej sa pod portugalskou vlajkou, ktorú zadržal bezmála pred tromi týždňami v Ománskom zálive a spájal s Izraelom, samotné plavidlo však má naďalej pod kontrolou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na iránskeho ministra zahraničia.

10:02 Propalestínski demonštranti sa v piatok zhromaždili v univerzitných areáloch po celej Austrálii. V Sydney sa niektorí z nich dostali do potýčok s proizraelskými protestujúcimi, píše o tom agentúra AP.

9:14 Irán prepustil posádku zadržanej lode plávajúcej pod portugalskou vlajkou, ktorá je údajne napojená na Izrael. Plavidlo však ostáva pod kontrolou Teheránu, oznámil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:44 Takmer osem mesiacov po podpise historickej mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi v októbri 1993 o obmedzenej palestínskej autonómii a o vzájomnom uznaní sa začala realizovať prvá časť tohto plánu. Izraelský premiér Jicchak Rabin a šéf Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat podpísali pred 30 rokmi, 4. mája 1994, v Káhire dohodu o podrobnostiach palestínskej autonómie v Pásme Gazy a v Jerichu. Izraelská vojenská správa potom 13. mája odovzdala Palestínčanom správu nad mestom Jericho na Západnom brehu Jordánu a 17. mája odovzdala Palestínčanom správu takmer 70 percent Pásma Gazy. Ďalších šesť väčších miest a dediny na Západnom brehu Jordánu sa pripojili k palestínskej autonómii v septembri 1995.

6:19 Pri izraelskom vzdušnom údere bola vo štvrtok večer (2.5.) zasiahnutá budova sýrskych bezpečnostných síl na predmestí Damasku, povedal agentúre Reuters bezpečnostný zdroj z aliancie podporujúcej sýrsku vládu.

6:17 Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov. Píše o tom agentúra AFP.

6:15 Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. K vzdušnému útoku zo strany Izraela došlo podľa ministerstva v noci na piatok od okupovaných Golanských výšin. Útok zasiahol oblasť blízko sýrskeho hlavného mesta, pričom zranenia utrpelo osem vojakov.

6:10 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila vo štvrtok svetovú cenu za slobodu tlače všetkým palestínskym novinárom pokrývajúcim vojnu v Gaze. V tejto palestínskej enkláve už viac než šesť mesiacov prebieha vojenský konflikt medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, informuje agentúra AFP.

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom 

Ako prvá o tomto kroku Ankary informovala televízia Bloomberg, ktorá sa odvolávala na dvoch nemenovaných izraelských predstaviteľov. Zdroje uviedli, že Turecko výrazne zvýšilo obmedzenia na obchod s Izraelom, od štvrtka však zastavilo všetok dovoz a vývoz. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii vyhlásil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa správa ako "diktátor".

Agentúra Reuters citovala turecké ministerstvo pre obchod, ktoré sa odvolalo na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach. "Exportné aj importné transakcie súvisiace s Izraelom boli zstavené a vzťahujú sa na všetky produkty," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Turecko bude ďalej podľa neho "prísne a rozhodne dodržiavať tieto nové opatrenia, kým vláda v Izraeli neumožní neprerušovaný dostatočný prílev humanitárnej pomoci do Gazy". Podľa Guardianu sa tak pravdepodobne ešte zhoršia bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú naštrbené od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Turecké ministerstvo obchodu prvýkrát zaviedlo obmedzenia na obchod začiatkom apríla, keď zastavilo vývoz železa a oceľových výrobkov i stavebných zariadení. Objem obchodu Turecka a Izraela pritom v roku 2023 predstavoval 6,8 miliardy dolárov.

Podľa šéfa izraelskej diplomacie Erdogan "porušuje dohody tým, že blokuje prístavy pre izraelský dovoz a vývoz". Dodal, že Izrael sa bude snažiť nahradiť tieto straty miestnou výrobou a dovozom z iných krajín.

Militantná skupina sa prihlásila k útokom na izraelský Tel Aviv

Iránom podporovaná skupina Islamský odpor v Iraku podnikla vo štvrtok viacero útokov riadenými strelami na Izrael, uviedli zdroje zoskupenia. Píše o tom agentúra Reuters. Útok bol podľa zdroja prvýkrát namierený na mesto Tel Aviv a použité pri ňom boli riadené strely typu Arqub.

Islamský odpor v Iraku sa od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy 7. októbra minulého roka prihlásil k desiatkam raketových a dronových útokov. Vojna bbola vyprovokovaná bezprecedentným útokom palestínskych extrémistov na územie Izraela. Izrael štvrtkové útoky Teheránom podporovaných militantov doposiaľ oficiálne nekomentoval, píše Reuters.

Viac o téme: VojnaTureckoIrakIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu