Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tretí najbohatší Slovák bojuje s demenciou: Získal patent na zázračný liek!

Finančník Hoffmann môže zmeniť svet Zobraziť galériu (2)
Finančník Hoffmann môže zmeniť svet

BRATISLAVA – Jeden z najbohatších Slovákov a majiteľ finančnej skupiny Istrokapitál Mário Hoffmann má dôvod na radosť. Vďaka jeho peniazom sa totiž podaril projekt v zdravotníctve, ktorý môže zmeniť celý svet. Ako sa Topkám podarilo zistiť, už si dal zázračný vynález aj patentovať.

Istrokapitál, ktorého 99,77 percent akcií vlastní Hoffmann, už niekoľko rokov investuje do vývoja lieku na Alzheimerovu chorobu. Práve v týchto dňoch sa mu podarilo zaslať na patentový úrad žiadosť o schválenie lieku, o ktorý sa už roky snažia viaceré laboratóriá po celom svete. Pre portál motejlek.com finančník priznal, že projekt je na dobrej ceste. „Tento rok by sme chceli začať s klinickými testami. Je to absolútne revolučná a famózna vec,“ prezradil.

Výskum prebieha na Slovensku a v Rakúsku a spolupracujú aj s profesorom Michalom Novákom. Hoffmann už do neho investoval viac ako 50 miliónov eur. Ľudia postihnutí alzheimerom majú pamäťové problémy. Môžu zabúdať mená blízkych, názvy ulíc či každodenne používaných predmetov. K pamäťovým výpadkom sa postupne pridávajú aj iné mentálne poruchy a problémy v správaní. 

Alzheimerova choroba je momentálne neliečiteľná a v priemere po ôsmich rokoch sa končí smrťou. Pretože ide o chorobu mozgu, pacient postupne prestáva komunikovať a na konci nezvláda ani základné životné potreby. Týka sa prevažne osôb nad 65 rokov. Na túto chorobu trpí aj viacero známych ľudí. Mal ju aj známy predstaviteľ seriálového detektíva Columba či americký prezident Ronald Reagan.

Hoffmann patrí medzi najbohatších ľudí na Slovensku. S majetkom vyše jednej miliardy eur sa radí na tretie miesto za potravinárskeho magnáta Andreja Babiša a finančníka zo skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

V minulosti sa jeho meno spájalo aj s korupčnou kauzou v Karibiku. Dôvodom bol developerský projekt hotelového rezortu a golfového ihriska, ktorý mal získať vraj protislužbami od vládnych činiteľov. Vyšetrovanie zatiaľ nie je ukončené a Hoffmann si naopak chce nárokovať peňažnú sumu za spôsobenú ujmu od britskej vlády.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu