Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Radičová chce počuť od Šipoša, prečo odsúpil z čela ÚVO

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Premiérka Iveta Radičová by rada počula od Romana Šipoša, ktorý dnes odstúpil z čela Úradu pre verejné obstarávanie, dôvody tohto konania.

Priznala sa, že jeho rezignáciu nečakala. Ako uviedla dnes pred novinármi v Bratislave, obrátila sa na Šipoša s tým, že by sa s ním chcela rozprávať.

Pripomenula, že každá politická strana zastúpená v parlamente má právo predstúpiť s návrhom na nového šéfa úradu. Radičová verí, že pôjde o nezávislého experta, ktorý sa rozumie verejnému obstarávaniu.

"Pripúšťam, že prejde kandidát naprieč politickým spektrom," poznamenala. Tento post by podľa nej mohla obsadiť znovu aj opozícia, záleží však na kvalite kandidáta. Je ochotná diskutovať o tom s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom.

Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) povedal, že pravdepodobne na najbližšej schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začína 17. mája, sa bude rozhodovať o novom šéfovi ÚVO. Dovtedy povedie úrad jeho zástupca a koalícia aj opozícia majú čas prísť so svojimi návrhmi.

Nemyslí si, že by sa preto mala zvolávať mimoriadna schôdza. "Očakávam rôzne návrhy, a samozrejme, aj návrhy od opozície,“ konštatoval Sulík. Taktiež si vie predstaviť, že by post zastával zástupca opozície, ak bude spĺňať stanovené podmienky. SaS zrejme nepríde s vlastným návrhom, úplne to však nevylúčil.

Šipoš dnes odstúpil z čela ÚVO. Pre denník SME to oznámil v telefonickom rozhovore. Nominant Smeru-SD podľa vlastných slov odchádza, pretože situácia, v ktorej sa ocitol, mu nedovoľuje vykonávať funkciu v súlade s jeho svedomím.

Jeho rozhodnutie prišlo po tom, čo prácu ÚVO skritizovala premiérka Iveta Radičová. Šéfka kabinetu tvrdí, že úrad zastavil veľké množstvo tendrov. "Súčasná situácia okolo tendrov úplne blokuje rozbiehanie veľkých projektov a čerpanie prostriedkov z eurofondov," povedala po minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady.

Radičová kritizovala aj údajný konflikt záujmov podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie Mareka Vladára. Ten počas Ficovej vlády riadil obstarávania na ministerstve vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

"Má jednoznačný konflikt záujmov, ktorý budeme riešiť na zasadnutí vlády," povedala minulý týždeň premiérka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu