Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Premiérka Radičová na skúške potopila svojho hovorcu!

Iveta Radičová a jej hovorca Rado Baťo Zobraziť galériu (4)
Iveta Radičová a jej hovorca Rado Baťo

BRATISLAVA – Politici alebo učitelia? Predtým, ako zasadli do parlamentných lavíc, sedávali v školách za katedrami a hodnotili študentov. Boli prísni či skôr mierni? Vrátili by sa k svojmu pôvodnému povolaniu po ukončení politickej kariéry? A čo spravila premiérka svojmu hovorcovi? Tak aj na tieto otázky dostanete odpoveď.

Premiérka Radičová na skúške
Zobraziť galériu (4)
Exminister školstva Ján Mikolaj sa napriek poslaneckým povinnostiam dodnes nemieni vzdať prednášania na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity. „Už ako minister som každý pondelok ráno o siedmej vstal a o deviatej som stál pred tabuľou a učil. Málokto to vedel pochopiť,“ povedal pre Topky poslanec SNS. Prezradil nám aj to, že študentov má radšej ako politikov. „Študenti sú úprimní, politikou nepokazení. V politike sú naopak manipulácie, rôzne ťahy. Ale musím povedať, že už to pozorujem aj medzi študentmi, keď sa pokúšajú pri skúške vyjednávať.“ Mikolaj učí už viac ako štvrťstoročie, od roku 1983. Na študentov je prísny, ako povedal, sám si tým prešiel. „Viem, že im neuškodí, keď ich donútim tie veci sa naučiť, keďže to budú v budúcnosti potrebovať.“
Premiérka Radičová na skúške
Zobraziť galériu (4)
Poslanec za SaS Martin Poliačik má za sebou síce krátku kariéru učiteľa, jeho prístup k deťom však prezrádza, že jeho názory na výchovu a vzdelávanie detí sú pokrokové. Dva roky, ktoré pôsobil ako učiteľ na základnej škole Montessori v bratislavskom Lamači, si pochvaľuje a pripustil, že by sa k učiteľstvu raz veľmi rád vrátil. „S deťmi je ľahšie sa dohodnúť. Vždy ma dokázali prekvapiť tým, že vedia položiť veľmi presné otázky,“ povedal nám. Podľa Poliačika by mnohí dospelí mali deti počúvať, pretože sa na svet pozerajú neskresleným pohľadom. „Dokážu zadefinovať problém často oveľa rýchlejšie ako dospelí,“ doplnil. Najdôležitejšie je však preňho to, aby sa školstvo orientovalo stále viac na potreby dieťaťa a nie na potreby spoločnosti.
Premiérka Radičová na skúške
Zobraziť galériu (4)
Pri príležitosti Dňa učiteľov sa včera poobede premiérka Iveta Radičová zúčastnila udeľovania ocenení sv. Gorazda v historickej budove Národnej rady. Ešte ako poslankyňa v predošlom volebnom období učila na Katedre sociálnej práce Univerzity Komenského. Prednášanie doma aj v zahraničí, kontakt so študentmi je pre ňu spojený životný sen. „Pozícia premiérky je funkcia, ktorá človeka pohltí úplne, ale na svoje sny pri nej nezabúdam,“ prezradila pre Topky Radičová. Zážitkov a príhod za 20 rokov v tejto profesii sa nazbieralo veľmi veľa. „Môj hovorca Rado Baťo mi pripomenul, že počas štúdia dostal jedinú trojku od profesorky Radičovej. Vraj sa za to na mňa nehnevá,“ odpovedala premiérka. Aj k ostatným študentom bola prísna, no zároveň ústretová. „Dala som im napríklad druhú šancu, ak sa im nepozdávalo moje hodnotenie,“ dodala Radičová.

Deň učiteľov si na Slovensku pripomíname 28. marca, keďže práve v tento deň sa v roku 1592 narodil Jan Amos Komenský. Medzinárodný deň učiteľov sa však vo svete oslavuje 5. októbra. V roku 1994 ho vyhlásilo UNESCO ako spomienku na podpísanie Charty učiteľov – Odporúčania o postavení učiteľov v roku 1966.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu