Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podnikateľa Varehu vzal sudca do väzby!

Podnikateľ Vareha pred súdom v Banskej Bystrici
Podnikateľ Vareha pred súdom v Banskej Bystrici (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Podnikateľ Mikuláš Vareha zostáva vo väzbe. Po niekoľkohodinovom výsluchu o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Vyhovel tak návrhu prokurátora, podľa ktorého existuje obava, že podnikateľ môže pokračovať v trestnej činnosti, skrývať sa, ujsť alebo ovplyvňovať svedkov.

„Celé to je vykonštruované,“ to boli jediné slová podnikateľa Mikuláša Varehu, ktoré povedal novinárom pri odchode z budovy súdu. Hoci sudcovi tvrdil, že je nevinný a nemá dôvod utekať, či ovplyvňovať svedkov, neuspel.

Sudca vyhovel návrhu prokurátora a vzal podnikateľa do väzby. Keďže však neuznal dôvody kolúznej väzby, prokurátor podal sťažnosť. Rovnako podala sťažnosť aj obhajkyňa Mikuláša Varehu, ktorá so vzatím do väzby nesúhlasila. Verdikt sudcu teda nie je právoplatný a o oboch sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd.

Vareha je obvinený z krátenia dane a poistného. Celkovo mu štát v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32 729 204 eur). Hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Podľa polície podnikateľ je konateľom v 77 firmách, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platcovia DPH.

Tieto spoločnosti medzi sebou obchodovali, pričom dohody ich konateľ uzatváral sám so sebou, platby sa realizovali v hotovosti, tovar neopustil sklady, neexistujú doklady o jeho preprave, vozidlá firmy používali len sporadicky a väčšina spoločností nemala zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu