Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Polícia preveruje, či mal Vareha politické krytie, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Polícia preveruje, či podnikateľ Mikuláš Vareha, obvinený z daňového megapodvodu za milióny eur, nemal politické krytie. Bývalé vedenie polície naopak označuje tvrdenia o jej nečinnosti za pokračovanie politizácie polície.

„Aj túto vec preverujeme," tvrdí minister vnútra Daniel Lipšic. Rovnako aj všetky informácie o možnosti, či nedošlo k brzdeniu vyšetrovania prípadu tohto podnikateľa v polícii.

„Bolo to roztrieštené, nemalo to absolútne žiadny jednotný cieľ a až po zmenách na ministerstve vnútra a v policajnom zbore sme si sadli, zjednotili sme to a išli sme jasne po základnom cieli,“ povedal Lipšic.

Občianske združenie KPOL 21, na čele ktorého je bývalý policajný prezident Ján Packa, konštatovalo, že tvrdenie Lipšica o prieťahoch vo vyšetrovaní tohto prípadu pre údajný únik informácií sa nezakladá na pravde. "Išlo o politicky motivované tvrdenie, ktoré malo aspoň sčasti odôvodniť politické čistky v polícii po voľbách 2010," uviedol. Ako ďalej informoval Martin Korch z predsedníctva združenia, "súčasný minister svojimi výrokmi len potvrdil, že politizácia polície pokračuje a ním vykonané personálne zmeny v polícii po jeho nástupe do pozície ministra boli motivované politicky".

Minister Lipšic sa bývalých funkcionárov pýta, že ak prípad riešili a skutok daňového úniku je z roku 2007, prečo bol obvinený na slobode až doposiaľ. „Obvinený bol za minulých vedení a bývalej vlády veselo na slobode, dnes na slobode nie je,“ povedal Lipšic.

Jeden z najväčších daňových podvodov sa podarilo odhaliť na východe Slovenska. Počas policajnej akcie zadržali Varehu a pri domovej prehliadke v 14 objektoch zaistili dôkazné materiály. Podnikateľa obvinili z trestného činu krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v desiatkach svojich obchodných spoločností s fiktívnym tovarom. Na ich základe si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún (28 745 934 eur).

Celkovo štát v rokoch 2007 až 2010 vyplatil podnikateľovi 986 miliónov korún (32 729 204 eur). Lipšic a šéf rezortu financií Ivan Mikloš vyjadrili počudovanie, že počas minulej vlády tieto aktivity tak dlho unikali pozornosti kompetentných úradov. "Išlo na prvý pohľad o úplne zjavne podozrivé, podvodné obchodovanie," povedal minister vnútra. "V oblasti boja proti daňovým únikom neurobila nič," obvinil minulú vládu Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu