Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd rozhoduje o väzbe Varehu

Obvinený Mikuláš Vareha Zobraziť galériu (6)
Obvinený Mikuláš Vareha (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA – Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa krátko pred 16. hodinou začal výsluch podnikateľa Mikuláša Varehu, ktorý mal v reťazcovch fiktívnych firiem obrať štát o desiatky miliónov.

Sudca by mal rozhodnúť o návrhu prokurátora na uvalenie väzby. Podľa neho existuje obava, že môže pokračovať v trestnej činnosti, skrývať sa alebo ujsť alebo by mohol ovplyvňovať svedkov.

Vareha je obvinený z krátenia dane a poistného. Celkovo mu štát v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32 729 204 eur). Hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Podľa vyjadrenia obhajkyne Ľubice Kolesárovej  je jej klient nevinný.

Podľa polície podnikateľ je konateľom v 77 firmách, z ktorých 51 bolo registrovaných ako platcovia DPH. Tieto spoločnosti medzi sebou obchodovali, pričom dohody ich konateľ uzatváral sám so sebou, platby sa realizovali v hotovosti, tovar neopustil sklady, neexistujú doklady o jeho preprave, vozidlá firmy používali len sporadicky a väčšina spoločností nemala zamestnancov.

Napriek tomu týchto 51 firiem v rokoch 2007-2009 dosiahlo tržby vo výške 705 miliónov eur, pričom vyprodukovali stratu 109 miliónov eur.

Podľa vyhlásenia ministra financií Ivana Mikloša tieto firmy obchodovali s komoditami ako lykožrút smrekový, maštaľný hnoj, drevené bránky a kolíčky, debničky a podobne.



Mikuláš Vareha na súde v Banskej Bystrici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu