Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odsúdený poslanec Gabriel K. namieta zaujatosť krajského súdu

Gabriel K.
Gabriel K.

BANSKÁ BYSTRICA - Poslanec Národnej rady SR Gabriel K., ktorého Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil za korupciu na jeden rok nepodmienečne, podal spolu s odvolaním proti rozsudku aj námietku voči údajnej zaujatosti celého Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, ktorý má v odvolacom konaní rozhodovať.

Ako dôvod údajnej zaujatosti Gabriel K. uvádza to, že jedným zo sudcov KS je aj svokor toho okresného sudcu, ktorý Gabriela K. v prvostupňovom konaní uznal vinným, povedal hovorca KS Ľudovít Bradáč. „Odvolanie, v rámci ktorého pán K. podal námietky voči celému súdu, nám bolo doručené 23. septembra. Potom, ako sa k námietke vyjadria všetci sudcovia, o nej rozhodne Najvyšší súd SR,“ povedal Bradáč.

Samosudca Okresného súdu v Banskej Bystrici uznal v máji Gabriela K. za vinného z trestného činu prijímania úplatku a vymeral mu nepodmienečný trest na jeden rok v prvej nápravnovýchovnej skupine. Poslanec tiež musí zaplatiť pokutu 100 000 korún, ak by ju nezaplatil, za mrežami zostane o rok dlhšie. Spoluobžalovaného riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana M. súd pre nedostatok dôkazov spod obžaloby oslobodil. Verdikt ešte nie je právoplatný, pretože Gabriel K. i prokurátorka sa na mieste odvolali. Milan M. sa odvolania vzdal.

Podľa odôvodnenia rozsudku vinu Gabriela K. preukazuje okrem jeho zadržania s kufríkom, v ktorom mal úplatok, najmä nahrávka jeho rozhovoru s podnikateľom Jurajom Hromadom z 21. novembra 2003 v banskobystrickom hoteli Lux. Gabriel K. si vtedy od Hromadu, ktorý už bol v tom čase v úlohe policajného agenta, vyžiadal v súvislosti so zákazkou na prístavbu telocvične strednej školy minimálne 500-tisícovú sumu s tým, že to žiada Milan M. Gabriel K. vtedy požiadavku odôvodnil tým, že Milan M. „berie úplatky na všetky strany“ a slovami „dones aspoň päťstovku“. Hromada mu úplatok odovzdal v krajskej kancelárii ĽS-HZDS v Banskej Bystrici 25. novembra 2003 aj v prítomnosti Milana M.. Vzápätí ich zadržala polícia a obálku našla v kufríku Gabriela K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu