Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Prahe spomienkový pochod aj 49 zatknutých

Sprievod z Albertova v stopách študentského pochodu z roku 1989.
Sprievod z Albertova v stopách študentského pochodu z roku 1989.

PRAHA - Sprievod z Albertova v stopách študentského pochodu z roku 1989 dorazil bez incidentov na Národnú triedu. Na tisícky účastníkov pochodu tu čakali davy ľudí, podľa polície by počet ľudí na mieste mohol dosiahnuť aj 10.000 ľudí, ktorý usporiadatelia akcie pri jej hlásení avizovali.

Program začal ohňostrojom symbolizujúcim pád železnej opony, ktorý uviedol koncert k 20. výročie konca totalitného režimu. Účastníkov akcie pozdravil aj bývalý prezident Václav Havel.

Z Albertova vyrazilo okolo 5000 ľudí, k sprievodu sa cestou pridávali ďalšie, informovala hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová. Organizátori pochodu skôr odhadovali, že sa do neho zapojilo nad 4500 ľudí. Sprievod sa cestou na Národnú triedu na nábreží minul so skupinou extrémistov, ktorú polícia odvádzala po náplavkách z centra.

Ešte pred začatím koncertu urobili organizátori podujatia z visutej plošiny "skupinovú" fotografiu všetkých účastníkov pochodu. Potom vyzvali ľudí, aby zdvihli ruky a zvonili kľúčmi, podobne ako nimi zvonili demonštranti pred 20 rokmi. Spevák Dan Bárta zaspieval československú hymnu a nasledoval ohňostroj. Prvou skladbou koncertu bola pieseň skupiny Pražský výběr Prachy nečekají, ktorú zaspieval niekdajší spevák skupiny, jeden z protagonistov novembra 1989 a súčasný minister pre ľudské práva Michael Kocáb. Zaznela aj pieseň Podivuhodný mandarin od kapely The Plastic People of The Universe, ktorej komunistický režim bránil vo vystupovaní.

Havel počas koncertu pozdravil účastníkov akcie a priviedol na pódium americkú pesničkárka Joan Baezovú. Tá za sprievodu publika zaspievala spirituál Jednou budem dál (We Shall Overcome), ktorý sprevádzal aj nežnú revolúciu. Po koncerte je naplánované stretnutie účastníkov udalostí z roku 1989 s organizátormi akcie. 

Polícia objasnila údaje o zadržaných v súvislosti s dnešnými akciami extrémistov - je ich spolu 49, pričom 33 z nich policajti podozrievajú z trestných činov útoku na verejného činiteľa a poškodzovania cudzej veci. Zvyšných 16 ľudí podozrievajú z priestupkov, väčšinu z nich z neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa. Povedala to hovorkyňa pražskej polície Andrea Zoulová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu