Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Miroslav Graclík, Václav Nekvapil: Marika Gombitová

M. Graclík, V. Nekvapil: Marika Gombitová
M. Graclík, V. Nekvapil: Marika Gombitová

Keď bola Marika Gombitová, jedna z najznámejších slovenských speváčok, na vrchole svojej kariéry a zbierala jedno ocenenie za druhým, postihla ju neuveriteľná tragédia – automobilová nehoda, po ktorej ochrnula a skončila pripútaná na invalidný vozík. Mala vtedy len dvadsaťštyri rokov. Napriek tomu svoj boj o život nevzdala a naďalej koncertovala a nahrávala nové pesničky.

V posledných rokoch sa však stiahla do ústrania a takmer nevychádza z bytu. Napriek tomu ju národ miluje. Marika ďalej boduje v anketách popularity a reedície jej platní sa predávajú lepšie ako novinky súčasných speváckych hviezdičiek. Fanúšikovia si už takmer nespomínajú, ako fantasticky spievala na koncertoch.

Novinárov k sebe nepúšťa, nikto o nej nič nevie. Ako vlastne žije? Aká bola jej cesta k sláve? A čo si o nej myslia jej kolegovia a spolupracovníci? Práve o tom je kniha Marika Gombitová, neautorizovaný životný aj umelecký príbeh obyčajného dievčatka z dediny na východnom Slovensku, ktoré sa stalo superhviezdou, aj keď o to vlastne nikdy veľmi nestálo.

Kniha prináša mnoho doteraz nepublikovaných fotografií, výsledky Zlatého slávika či neskoršieho slovenského Slávika za celú dobu, keď Marika Gombitová figurovala v týchto anketách na popredných miestach, a tak sa zároveň stáva malou encyklopédiou česko-slovenskej popmusic posledných tridsiatich rokov. Autori zhromaždili všetky dostupné údaje o živote a diele tejto výnimočnej osobnosti, každý čitateľ si tak v knihe nájde práve tú oblasť, ktorá ho zaujíma.

Marika Gombitová, neautorizovaný životný príbeh legendy československej pop music je vôbec prvou knihou o úspešnej a mimoriadne obľúbenej speváčke.

Miroslav Graclík, publicista & producent. Ako novinár pôsobil v najväčších českých bulvárnych denníkoch (Blesk, Aha!) a ako producent má na svojom konte zhruba stovku albumov – od rozprávok cez herecké portréty až po popmusic či tanečné projekty. Je autorom kníh Slavičí osudy (1999), Slavičí osudy 2 (2000), Honza Musil – Rozepsaný příběh… (2000), Kulturní toulky Valašskem (2001, s Mariou Mikulcovou), Iveta Bartošová – Odhalená pravda (2008, s Václavom Nekvapilom) a Marika Gombitová (2008, s Václavom Nekvapilom).

Václav Nekvapil, fotoreportér. Autor pracuje od roku 2002 ako bulvárny novinár. V posledných rokoch sa zaoberá aktuálnou spravodajskou publicistikou, fotoreportážami z prostredia bežného života a spracovávaním rozsiahlych rešerší na najrôznejšie témy. K jeho záľubám patrí portrétna fotografia a grafická úprava. Spolu s Miroslavom Graclíkom je spoluautorom monografií Iveta Bartošová – Odhalená pravda (2008) a Marika Gombitová (2008).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu