Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po uzavretí Sillicon Valley v USA skončila ďalšia banka: Ide o Newyorskú Signature Bank

Sillicon Valley bank
Sillicon Valley bank (Zdroj: foto: SITA/AP)

NEW YORK - Americké úrady uzavreli newyorskú banku Signature Bank. Rozhodnutie nasleduje po piatkovom uzavretí Sillicon Valley Bank (SVB), ktoré sa stalo najväčším krachom banky v USA od zrútenia Washington Mutual v roku 2008. Signature Bank mala na konci minulého roka vklady 88,59 miliardy USD a aktíva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financií štátu New York.

Kontrolu nad Signature Bank prevzala Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC). Všetci sporitelia budú odškodnení a daňoví poplatníci neponesú žiadne straty, dodalo americké ministerstvo financií a bankové regulačné orgány v spoločnom vyhlásení.

Signature bola komerčná banka s pobočkami pre súkromných klientov v New Yorku, Connecticute, Kalifornii, Nevade a Severnej Karolíne. Mala osem národných oblastí podnikania, vrátane komerčných nehnuteľností a digitálneho bankovníctva. Takmer štvrtina jej vkladov bola zo sektora kryptomien, ale v decembri banka oznámila, že svoje vklady súvisiace s kryptomeny zmenší o osem miliárd USD.

Banka mala vzťahy s bývalým prezidentom Trumpom

Signature Bank mala dlhodobé vzťahy s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho podnikom bežné účty a financovala niekoľko rodinných podnikov. Svoje vzťahy s Trumpom však prerušila v roku 2021 po januárových nepokojoch pri budove Kapitolu a vyzvala Trumpa na rezignáciu.

FDIC zriadil preklenovaciu nástupnícku banku, ktorá od dnešného dňa umožní klientom prístup k ich finančným prostriedkom. Vkladatelia a dlžníci Signature Bank sa automaticky stanú klientmi preklenovacej banky. Riaditeľom preklenovacej banky bol vymenovaný bývalý riaditeľ firmy Fifth Third Bancorp Greg Carmichael, uviedla agentúra Reuters.

 

Viac o téme: KrachUSASilicon Valley BankSignature Bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu