Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kandidátsky štatút Ukrajiny: Korčokovi chýba Kéryho podpis, prezidentka diskutovala so Zelenským

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) kritizuje predsedu Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Mariána Kéryho (Smer-SD) za to, že nepodpísal iniciatívu k udeleniu kandidátskemu štatútu Ukrajiny. Jeho stanovisko poskytol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Vyzývam predsedu Zahraničného výboru NR SR, aby, okrem iného, nasledoval českého, poľského, ale aj maďarského predsedu, ktorí sa pod túto dôležitú iniciatívu podpísali, a aby neprenášal stranícke postoje na taký dôležitý orgán, ako je zahraničný výbor," uviedol Korčok. Jeho ostatných členov sa chce pýtať, či takéto jednostranné odmietnutie podpory zo strany poslanca Smeru reprezentuje stanovisko celého výboru.

Vážna chyba

Absenciu podpisu považuje za vážnu chybu. "Je nepochopiteľná a ide proti záujmom Slovenska," skonštatoval s tým, že SR aktívne presadzuje to, aby Ukrajina mala jasnú európsku perspektívu. V iniciatíve z 10. júna predsedovia zahraničných výborov parlamentov viacerých krajín EÚ vyzvali na udelenie kandidátskeho štatútu na členstvo v Únii pre Ukrajinu.

Prezidentka diskutovala s Dudom a Zelenským o kandidátskom štatúte Ukrajiny

Prezidenta SR Zuzana Čaputová diskutovala prostredníctvom videohovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským a prezidentom Poľska Andrzejom Dudom o podpore udelenia kandidátskeho štatútu Ukrajine na jej vstup do Európskej Únie (EÚ). Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Pokračujeme v koordinácii našich aktivít pred budúcotýždňovým kľúčovým samitom Európskej únie, ktorý by mal o tejto otázke rozhodnúť," ozrejmila Čaputová. Témou pondelkového telefonátu boli najmä spôsoby ďalšej komunikácie so štátmi, ktoré majú k tejto otázke ešte skeptický postoj. Prezidentka zdôraznila, že preto bude pokračovať v telefonickej komunikácii s viacerými európskymi prezidentmi. Strižinec priblížil, že Čaputová sa k videohovoru pripojila z domáceho prostredia, kde sa stále lieči po tom, ako mala minulý týždeň pozitívny test na koronavírus.

Viac o téme: PodpisUkrajinaMarián KéryIvan KorčokKandidátsky štatút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu