Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kultúra v Bratislave sa vracia vo veľkom štýle: V magický deň ovorili výnimočnú výstavu našich umelcov

Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí Zobraziť galériu (15)
Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí (Zdroj: Veronika Weberová)

Kultúra po dlhých mesiacoch opäť ožila. Magický dátum 22.2. odštartoval unikátnu výstavu, ktorá sa nesie v znamení dvojíc. Ponúka diela klasikov, ale aj mladých výtvarníkov a potrvá presne 2 týždne. Nenechajte si ujsť príležitosť obdivovať práce 22 + 2 výnimočných umelcov pod jedinou strechou.

Dvojica, duo, pár, dialóg – to sú nosné témy unikátnej výstavy, ktorú v utorok otvorili v bratislavskej galérii F7. Kurátor Bohumír Bachratý oslovil 22 výtvarníkov a výtvarníčok z dvoch krajín Slovenska a Českej republiky a vytvoril vskutku pestrú mozaiku diel vytvorených rôznymi technikami. Uvidíte obrazy, sochy, kresby, grafiky, ale tiež fotografie, sklo či sochy.

Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí
Zobraziť galériu (15)
Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí  (Zdroj: Veronika Weberová)

Nápad vznikol, keď som si listoval kalendárom už koncom minulého roku a pri magickom dátume 22.2.2022 som sa zamyslel, ktoré dvojice výtvarníkov, žijúcich i nežijúcich, mladých i starých, známych i menej známych by mohli prispieť svojimi dielami k pocte dvojke, dvojitosti v umení...,“ povedal k výstave jej kurátor. „Výtvarník aj človek je individualita sám o sebe, ale ľudská plnosť, tá je už daná dvojkou.

Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí
Zobraziť galériu (15)
Výstava Diptych v galérii F7 na Františkánskom námestí  (Zdroj: Veronika Weberová)

Téma sa na výstave prejavuje nielen dvojicami navzájom súvisiacich diel od klasikov slovenského umenia ako Viliam Kompánek, Milan Paštéka či Rudolf Fila, ale tiež zaujímavými vzťahmi medzi výtvarníkmi. Vedľa seba uvidíte práce manželov Antalovcov, otca a syna Prihelovcov a zastúpený je aj pedagóg Stano Harangozó a absolventka Veronika Weberová. Hosťami výstavy sú zase jej 14-ročné žiačky, ktoré tu vystavujú koláže, inšpirované dielami veľkých výtvarníkov moderny Vincenta van Gogha a Henriho Matissa.

Diela žiačok na výstave v galérii F7
Zobraziť galériu (15)
Diela žiačok na výstave v galérii F7  (Zdroj: Vali)

Vernisáž sa konala 22.2.2022 a pozvaná bola aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa však ospravedlnila pre iné povinnosti. Výstava potrvá dva týždne do 5.3. a prístupná je v utorok až sobotu od 15:00 do 19:00.

Výstava v galérii F7 na Františkánskom námestí (Zdroj: Vali)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu