Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Maďarská lekárska komora prosí obyvateľov, aby nosili v interiéri rúška

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarská lekárska komora (MOK) adresovala prosbu obyvateľom, aby v interiéri nosili rúška.

"Doposiaľ sme mali s koronavírusovým variantom delta šťastie, neriskujme teda! Nová mutácia koronavírusu, ktorá je podstatne nákazlivejšia, je medzi nami," citoval vo štvrtok z vyhlásenia MOK spravodajský server 24.hu. Komora pripomenula, že zlepšenie epidemickej situácie a uvoľnenie prísnych opatrení vníma väčšina maďarského obyvateľstva ako návrat k stavu pred pandémiou a že používanie rúšok prakticky úplne zmizlo. Situácia v okolitých krajinách Maďarska podľa MOK ukazuje, že aj na území štátov, kde je podobná zaočkovanosť ako v Maďarsku, nákaza opäť vzbĺkla. Komora zdôraznila význam očkovania a navrhla širšie využívanie očkovacieho preukazu, účinnejšie vyhľadávanie kontaktov, návrat k dodržiavaniu bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi, nosenie rúšok v interiéroch, ako aj dodržiavanie pravidiel umývania a dezinfekcie rúk.

MOK vyzvala kompetentné orgány, aby na prahu štvrtej vlny epidémie motivovali ľudí k očkovaniu, zriadili mobilné očkovacie miesta na masové podujatia a zabezpečili očkovanie ľudí žijúcich v znevýhodnených regiónoch a obciach. Na omšu pápeža Františka na záverečnom podujatí 52. Medzinárodného eucharistického kongresu, ktoré sa bude konať 12. septembra na budapeštianskom Námestí hrdinov, nebudú maďarské orgány vyžadovať od žiadnych účastníkov očkovací preukaz. V rozhovore  to uviedol v stredu hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

Potvrdenia o očkovaní či prekonaní nákazy koronavírusom sa nebudú vyžadovať od účastníkov štátnych a regionálnych podujatí osláv štátneho sviatku založenia uhorského štátu jeho prvým kráľom sv. Štefanom v dňoch 18.–22. augusta, ani od účastníkov budapeštianskych Majstrovstiev Európy štvorzáprahov, ktoré sa konajú od 2. do 5. septembra, a ani 12. septembra od návštevníkov záverečnej omše 52. Medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti. Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 123 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrel jeden človek. V stredu zaznamenali 109 nových prípadov infekcie za deň a v utorok ich bolo 45. Počet aktuálne nakazených priebežne klesá, teraz evidujú 10.958 infikovaných. Počet zaočkovaných prvou dávkou dosiahol takmer 5,7 milióna a počet tých, čo dostali dve dávky vakcíny prekročil 5,5 milióna.

Viac o téme: OpatreniaLekáriRúškaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu