Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľsko prepustilo Ukrajinca Ihora Mazura: Bol zatknutý na žiadosť Ruska

Jacek Czaputowicz
Jacek Czaputowicz (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

VARŠAVA - Ukrajinského účastníka vojny v Donbase Ihora Mazura, ktorého zadržala poľská pohraničná stráž na základe žiadosti Ruska cez Interpol, v nedeľu prepustili. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščycju.

Veľvyslanec na Facebooku oznámil, že poľský prokurátor nariadil prepustenie Mazura. Mazura zatkla poľská pohraničná stráž v piatok 8. novembra na základe žiadosti Ruska, ktoré sa snažilo o jeho vydanie. Poľská vláda zatiaľ nepotvrdila túto správu. Poľská tlačová agentúra PAP však v nedeľu už skôr citovala ministra zahraničných vecí Jaceka Czaputowicza, ktorý povedal, že poľské úrady budú analyzovať tento prípad a rozhodnutie urobia v súlade s medzinárodným právom.

Czaputowicz tiež uviedol, že zatykače prostredníctvom Interpolu "sa niekedy zneužívajú". Ukrajinské úrady v predchádzajúcich dňoch apelovali na Poľsko, aby Mazura prepustilo. Mazur je podľa agentúry AP zástupcom šéfa nacionalistickej organizácie Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná sebaobrana (UNA-UNSO). Tá na svojej webovej stránke uviedla, že Mazur je v Rusku na zozname hľadaných osôb za účasť v bojoch proti ruským silám počas prvej vojny v Čečensku (1994-1996).

Viac o téme: PrepustenieRuskoPoľskoUkrainaJacek CzaputowiczIhor Mazur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu