Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spravte si IQ TEST, ktorý má len tri otázky: Na všetky dokáže správne odpovedať iba málokto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW HAVEN - Najkratší IQ test má iba tri otázky, ale správne odpovedať na všetky tri dokáže len jeden z piatich ľudí. Test vytvoril profesor Shane Frederick z Univerzity v Yale, ktorý sa v roku 2005 pokúšal demonštrovať rozdiel medzi procesmi rýchleho myslenia a pomalého, reflexnejšieho myslenia.

Test sa skladá z troch otázok hlavolamového typu. S okamžitou, na prvý pohľad jasnou odpoveďou, ale neuspejete, a to je dôvod, prečo bol úspešný len jeden z piatich testovaných. Autorom testu je profesor ekonomiky Shane Frederick, podľa ktorého sú otázky veľmi jednoduché, pretože sú jednoduché na pochopenie. "Na to, aby ste prišli na správnu odpoveď, potrebujete potlačiť chybnú odpoveď, ktorá sa v mysli objaví impulzívne," vysvetlil. 

Ste naozaj inteligentní? Odpovedzte na týchto 10 otázok a dozviete sa to

Z 3428 ľudí, ktorí sa testu zúčastnili, len 17 percent odpovedalo správne na všetky tri otázky. Viac ako polovica z nich mala aspoň jednu chybu a tretina v teste získala absolútnu nulu. Otázky boli nasledovné:

1. Kriketová pálka a lopta spolu stoja 1,10 dolára. Pálka stojí o jeden dolár viac ako lopta. Koľko stojí lopta?

2. Ak piatim strojom trvá päť minút na to, aby vyrobili päť zariadení, ako dlho by trvalo sto strojom vyrobiť sto zariadení?

3. V jazere je plocha s leknami. Táto plocha sa každý deň zdvojnásobuje. Čas, za ktorý plocha lekien pokryje celé jazero, je 48 dní. Ako dlho bude trvať, kým plocha lekien pokryje polovicu jazera?

Spravte si IQ TEST,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšina odpovedí znela takto:

1. 10 centov

2. 100 minút

3. 24 dní

Frederick skonštatoval , že intuitívna odpoveď na prvú otázku je desať, ale táto impulzívna odpoveď nie je správna. "Každý, kto sa nad tým zamyslel, pochopil, že rozdiel medzi jedným dolárom a desiatimi centami je deväťdesiat centov, nie jeden dolár, ako v nás evokuje problém."

Správne odpovede teda sú:

1. 5 centov

2. 5 minút

3. 47 dní

Spravte si IQ TEST,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Správnosť odpovedí vysvetlil Presh Talwalkar, autor knihy "Úvod do strategického myslenia" a expert na matematické hádanky.

1.Povedzme, že lopta stojí X. Pálka stojí o jeden dolár viac, takže X + 1. Máme loptu + pálku = X + (X + 1) = 1,1, pretože spolu stoja 1,10 dolára. To znamená 2X + 1 = 1,1, potom 2X + 0,1, takže X = 0,05. Riešením je jednoduchá rovina. Pálka teda stojí 1,05 dolára a lopta 0,05 centa. 

2. Ak päť strojov vyrába päť zariadení päť minút, potom jeden stroj vyrába jedno zariadenie päť minút (každý stroj vyrobí zariadenie za päť minút). Ak máme sto strojov, ktoré pracujú spoločne, potom každý z nich urobí zariadenie za päť minút. Tým pádom za päť minút získame sto zariadení. 

3. Každý deň sa plocha zdvojnásobuje, za 48 dní úplne zakryje celé jazero. To znamená, že deň predtým musela byť polovičnej veľkosti, preto je správna odpoveď 47 dní.

Zaujímavosťou je, že muži v teste dopadli o dosť lepšie ako ženy. "Chyby žien súviseli s intuitívnymi odpoveďami, ale muži sa dopustili širokej škály chýb," poznamenal profesor. Podľa neho je to dôkaz toho, že muži sa príliš nespoliehajú na svoju intuíciu a viac o odpovediach premýšľajú.

Viac o téme: InteligenciaIq test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu