Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ozbrojenci v Ugande uniesli americkú turistku: Žiadajú obrovské výkupné

(Zdroj: Getty Images)

KAMPALA - Neznámi ozbrojenci uniesli v Ugande americkú turistku spoločne s jej vodičom a žiadajú za ňu výkupné vo výške 500.000 dolárov (445.000 eur). Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu a hovorcu vlády.

Ozbrojenci uniesli Američanku s ugandským vodičom v utorok večer v Národnom parku kráľovnej Alžbety neďaleko hraníc s Konžskou demokratickou republikou, uviedol hovorca vlády Ofwono Opondo. Ugandskí vojaci spustili okamžite pátranie po štvorici únoscov, ktorých totožnosť nie je známa.

Ozbrojenci sa medzičasom spojili s políciou a v stredu požiadali o výkupné. "Únoscovia použili telefón obete a požiadali o 500.000 dolárov. Domnievame sa, že dôvodom únosu je toto výkupné," povedala pre AFP hovorkyňa polície Polly Namayeová. Podľa agentúry Reuters sú obeťami únosu 35-ročná Kimberley Sue Endecottová a vodič Jean Paul.

"V tomto bode je našou prioritou ich lokalizovať, zachrániť a priviesť v bezpečí späť," píše sa vo vyhlásení hovorcu vlády. Na operácií sa podieľajú policajti spoločne s ugandskými vojakmi a pracovníkmi prírodnej rezervácie. Pri únose boli aj ďalší dvaja turisti. Postaršiemu páru sa nič nestalo. Ihneď po incidente zavolali z chaty pomoc. Národný park kráľovnej Alžbety je jednou z najznámejších prírodných rezervácií Afriky. Rozprestiera sa pozdĺž hranice s konfliktom zmietanou Konžskou demokratickou republikou (KDR) a tamojším Národným parkom Virunga, najstarším v Afrike.

Východnú oblasť KDR pustošia mnohé militantné skupiny a ozbrojené gangy. Vlani pozastavil park Virunga všetky aktivity súvisiace s cestovým ruchom po tom, ako tam ozbrojenci uniesli dvoch britských turistov s vodičom. Všetkých sa po dvoch dňoch podarilo oslobodiť. Rwandskí povstalci zabili v roku 1999 v Ugande osem zahraničných turistov, čím zásadne poškodili tamojšiemu cestovnému ruchu.

Viac o téme: TuristiúnosUSAUganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu