Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hospodárenie v lesoch musí byť transparentnejšie, tvrdia analytici

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Hospodárenie v slovenských lesoch by malo byť transparentnejšie a verejnosť by mala byť o vykonávaných činnostiach informovaná. Povolenia na ťažbu dreva ako aj nakladanie s vyťaženým drevom by mali byť verejne dostupné na internete, zvýšiť by sa mali pokuty za nelegálnu ťažbu. Konštatoval to Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia.

Hospodárenie v lesoch totiž polarizuje spoločnosť a práve tento stav komplikuje hľadanie funkčných riešení, ako na Slovensku k lesom pristupovať. IEP venuje téme hospodárenie v lesoch pozornosť aj v novej Envirostratégii 2030.

„Údaje budú môcť byť následne využité na tvorbu analýz, aplikácií či iných riešení, ktoré sprehľadnia hospodárenie v lesoch, upokoja verejnosť a v konečnom dôsledku pomôžu samotným obhospodarovateľom,“ vysvetľuje riaditeľ IEP Martin Haluš. Slovensko by sa podľa neho mohlo inšpirovať aj v zahraničí, napríklad v Bulharsku, kde sú všetky dostupné údaje ako povolenia na ťažbu vrátane histórie ich zmien verejne dostupné na internete a prepojené na mapu.

Envirostratégia 2030 sa zaoberá aj otázkou, ako môže verejnosť kontrolovať už vyťažené drevo. Napríklad nákladné autá prevážajúce drevo by mali byť vybavené GPS systémom. Jeden z nástrojov na zvýšenie verejnej kontroly by mohla byť aj mobilná aplikácia, v ktorej by si každý mohol okamžite preveriť, či ide o legálnu alebo nelegálnu ťažbu. „Samozrejme, je potrebné verejnú kontrolu podoprieť aj adekvátnymi sankciami. Preto navrhujeme zvýšiť spoluprácu Stráže ochrany prírody a orgánov činných v trestnom konaní a zvýšiť aj samotné sankcie pri porušení zákona,“ uzavrel Haluš.

Viac o téme: VýrubŤažba drevaLesyEnviro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu