Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Populárny trend sa vracia na východ: Neobvyklú eurobankovku kúpite v Košiciach

V piatok začína predaj suvenírových bankoviek v botanickej záhrade v Košiciach. Zobraziť galériu (2)
V piatok začína predaj suvenírových bankoviek v botanickej záhrade v Košiciach. (Zdroj: UPJŠ)

KOŠICE – Po niekoľkých úspešných sériách nulových bankoviek, prichádza s predajom tohto neobvyklého suveníru Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Spustenie predaja eurobankovky s nulovou hodnotu patrí k najočakávanejším a najzaujímavejším aktivitám košickej botanickej záhrady.

„Som veľmi rád, že Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach je ďalšou inštitúciou, ktorá vychádza na suvenírovej eurobankovke. Ako motív na prednej strane sme zvolili pohľad na skleníky botanickej záhrady, ktoré boli spustené do prevádzky v októbri  roku 1958 a tento rok oslávia 60-te výročie prevádzky, dnes už v zmodernizovanej podobe,“ opísal nový suvenír Pavol Mártonfi, riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

„Pred skleníkmi  je možné vidieť kvitnúce vodné rastliny, ktoré sa každé leto pýšia vo vodnej nádrži na Ekologickej náučnej ploche. Obraz na bankovke dotvára znak Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorej súčasťou botanická záhrada je,“ uviedol Mártonfi. Eurobankovku si budú môcť záujemcovia kúpiť od piatku 24. augusta od 9. hodiny na Mánesovej 23 v Košiciach.

V piatok začína predaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: UPJŠ)

Suvenírová eurobankovka je tlačená v tlačiarni cenín na stopercentnom bavlnenom papieri používanom pri výrobe pravých eurobankoviek, s povolením Európskej centrálnej banky. Farbu jej prepožičala päťsto eurová bankovka a formát dvadsať eurová bankovka.

Predaj suvenírovej eurobankovky s nulovou hodnotou bude viazaný buď na kúpu vstupeniek do botanickej záhrady, ktoré sa budú spolu s nimi predávať na vrátnici Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, alebo aj osobitne bez kúpy vstupeniek v Záhradníctve J&A nachádzajúcom sa vedľa vstupu do botanickej záhrady.

Záujemcovia si môžu kúpiť iba päť kusov na osobu alebo vstupenku.  Cena bankovky za jeden kus bude 3,30 eur na oboch predajných miestach.

Záujemcovia mimo Košíc si budú môcť bankovku kúpiť aj na diaľku. Predaj na dobierku však začne až o desať dní neskôr.

Viac o téme: BankovkySuvenírUniverzita Pavla Jozefa ŠafárikaNulová bankovkaBotanická záhrada Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu