Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VAROVANIE Inšpekcia zistila prítomnosť vírusu v mlieku: Je nakazené kliešťovou encefalitídou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR informovala o priebežných výsledkoch z odobratých vzoriek surového kozieho a ovčieho mlieka, pričom sa v nich potvrdila prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy (TBEV). Inšpekcia následne uložila dvom potravinovým prevádzkovateľom zákaz uvádzať na trh surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko na priamu spotrebu. Inšpektori rovnako zakázali surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko spracúvať alebo dodávať na výrobu mliečnych výrobkov, ktorých výrobný postup nezahŕňa tepelné ošetrenie.

Štátny inšpektorát uviedol, že Veterinárny a potravinový ústav Dolný Kubín 30. apríla oznámil protokolom o skúškach dve pozitívne výsledky na prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy (TBEV) z vyhlásenej cielenej kontroly Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky.

Prítomnosť vírusu sa preukázala v dvoch vzorkách

Vzorka surového kozieho mlieka, ktorá sa preukázala ako pozitívna, bola odobratá u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku Bahnová Viera – Farma B+B, v pôsobnosti Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Žiar nad Hronom.   

RNA vírus kliešťovej encefalitídy sa preukázal aj vo vzorke surového ovčieho mlieka, ktorá bola odobratá u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku Zvara Jozef – Zlatý Vŕšok, v pôsobnosti Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen.

Štátna veterinárna a potravinová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
   

Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy po doručení protokolov 30. apríla nariadili v zmysle príslušného zákona zákaz uvádzať na trh surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko na priamu spotrebu. Rovnako zakázali surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko spracúvať alebo dodávať na výrobu mliečnych výrobkov, ktorých výrobný postup nezahŕňa tepelné ošetrenie.

Daným správam tiež nariadili informovať všetkých odberateľov a konečných spotrebiteľov a neodkladne začať postupy na stiahnutie z trhu vyrobených mliečnych výrobkov, ktoré boli vyrobené bez tepelného ošetrenia.

ŠOK: Kupujeme hnilé zemiaky, oslizlé bravčové mäso a obschnuté žemle, inšpektori pokutovali vo veľkom

ŠVPS SR ďalej informovala, že 16. februára nariadila všetkým Regionálnym veterinárnym a potravinovým správam SR cielenú kontrolu na odber vzoriek ovčieho a kozieho mlieka na dôkaz vírusu kliešťovej encefalitídy metódou PCR u prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, ktorí uvádzajú na trh surové ovčie a kozie mlieko, ktoré je určené na výrobu mliečnych výrobkov vyrobených zo surového mlieka a u výrobcov surového konzumného kozieho mlieka a surového ovčieho konzumného mlieka. „Táto cielená kontrola je hradená z finančných zdrojov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky pre všetkých chovateľov oviec a kôz,“ dodala inšpekcia.

 „Do súčasnej doby bolo vyšetrených vo Veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín 114 vzoriek, v odberoch vzoriek a laboratórnych vyšetreniach sa pokračuje,“ ozrejmila ŠVPS SR s tým, že týmito opatreniami vylučuje zdravotné rizika pre spotrebiteľov po konzumácii výrobkov vyrobených zo surového mlieka.

Viac o téme: FarmaVírusMliekoInšpekciaKliešťová encefalitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu