Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pohotovosť v Tatrách: FOTO Horskí záchranári ratovali celú sobotu, v nedeľu zasahovali aj leteckí

Horskí záchranári zasahovali aj počas víkendu Zobraziť galériu (5)
Horskí záchranári zasahovali aj počas víkendu (Zdroj: hzs)

TATRY - Príslušníci Horskej zdravotnej služby (HZS) si nevydýchli ani cez víkend. Počas soboty boli povolaní do služby trikrát a v nedeľu ratovali 23-ročného muža, ktorý si na turistickom chodníku pravdepodobne zlomil predkolenie. Na záchranných akciách sa podieľali aj leteckí záchranári.

Pomoc ranenému turistovi v Malej Fatre

V nedeľu 22. apríla v popoludňajších hodinách boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 23-ročného turistu francúzskej národnosti. Na zelenom turisticky značenom chodníku vedúcom zo Sedla za Kraviarským do Starej doliny si pravdepodobne spôsobil zlomeninu predkolenia. 

Záchrana 23-ročného turistu francúzskej národnosti.
Zobraziť galériu (5)
Záchrana 23-ročného turistu francúzskej národnosti.  (Zdroj: hzs)

Na pomoc mu odišli štyria záchranári z oblastného strediska HZS Malá Fatra. „Po príchode na miesto zranenému poskytli neodkladnú zdravotnícku starostlivosť, končatinu mu zafixovali a následne ho pomocou rakúskeho vozíka transportovali k terénnemu vozidlu HZS, ktorým ho previezli na Dom HZS v Štefanovej,“ uviedla HZS. Po prvotnom ošetrení bol prevezený posádkou rýchlej zdravotnej pomoci do nemocnice.

Horskí záchranári zasahovali aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs)

Horskí záchranári zasahovali aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs)

Škaderý pád pri fotografovaní

V sobotu 21. apríla mali záchranári plné ruky práce. V skorých ranných hodinách boli požiadaní o pomoc turistami, ktorí išli do Vysokých Tatier fotografovať východ slnka. Slovák (22) sa pošmykol na okraji chodníka pri Lomnickej vyhliadke a spadol približne 15 metrov. Následne upadol do bezvedomia a mal poranenia na viacerých častiach tela.

„O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári, ktorí na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci zobrali horského záchranára a spoločne leteli k miestu pádu. Po vysadení záchranára HZS a lekára VZZS bola turistovi poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a po nabalení bol spolu s lekárom VZZS pomocou palubného navijaku evakuovaný priamo z terénu,“ informovala HZS. Raneného muža posádka leteckých záchranárov odovzdala v Starom Smokovci privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Ranená turistka v blízkosti Chaty Pieniny

V dopoludňajších hodinách horský záchranár bežal na pomoc aj 24-ročnej turistke poľskej národnosti, ktorá si poranila členok v blízkosti Chaty Pieniny. „Na miesto bol vyslaný záchranár HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry nachádzajúci sa v Lesnici,“ uviedla HZS. Po ošetrení bola transportovaná pomocou terénneho vozidla ku štátnej hranici, kde bola odovzdaná poľským záchranárom GOPRu.

Pomoc ranenej Slovenke pri zostupe z Poludňového grúňa

Zhruba v rovnakom čase požiadali horských záchranárov o pomoc turisti schádzajúci z Poludňového grúňa na Chatu na grúni. „Približne v polovici trasy si poranila predkolenie 45-ročná turistka slovenskej národnosti a nebola schopná samostatne pokračovať. Na pomoc jej odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra, ktorí zranenej žene poskytli prvú pomoc a ošetrenie,“ informovala HZS. Terénnym vozidlom pacientku transportovali k Domu HZS v Štefanovej, odkiaľ pokračovala na odporúčané zdravotnícke ošetrenie v sprievode svojich známych.

Záchrana 45-ročnej turistky.
Zobraziť galériu (5)
Záchrana 45-ročnej turistky.  (Zdroj: hzs)

 

Viac o téme: HZSTatryZáchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu