Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tvrdé opatrenia voči Rusku: Ďalšie krajiny reagujú na útok v Británii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

CANBERRA - Austrália v utorok oznámila, že vyhostí dvoch ruských diplomatov. K takémuto opatreniu pristúpila po obdobných krokoch USA i krajín EÚ, ktoré vyhostením v pondelok reagovali na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii, informovala agentúra AP.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull uviedol, že dvojica ruských diplomatov, neohlásených príslušníkov spravodajskej služby, dostala na odchod z Austrálie sedem dní. "Austrália reaguje na nedávny útok nervovoparalytickou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve spoločne so Spojeným kráľovstvom a ďalšími spojencami a partnermi," oznámil premiér Turnbull, ktorého vyhlásenie citovala agentúra Reuters.

Turnbull útok odsúdil a považuje ho za "prvé útočné použitie chemických zbraní v Európe od druhej svetovej vojny". Podľa jeho slov išlo o "bezohľadný a úmyselný" čin spáchaný Ruskom, ktorý poškodzuje svetovú bezpečnosť a porušuje pravidlá proti používaniu chemických zbraní. Spojené štáty v pondelok oznámili, že vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle. Ku kroku pristúpili v reakcii na útok na Skripaľa a jeho dcéru. 

V zapätí na to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk, že ruských diplomatov vyhostí aj celkovo 14 členských krajín Európskej únie. Vyhostiť ruských diplomatov sa neskôr rozhodli aj ďalšie dve krajiny z toho bloku. K podobnému opatreniu pristúpili tiež Ukrajina, Kanada, Albánsko a Nórsko.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Írsko taktiež zareaguje na útok v Británii

Írsko podnikne kroky proti Rusku v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v susednom Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva, uviedol v pondelok írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney. Minister v rozhovore pre štátnu televíziu RTE priblížil, že v pondelok večer absolvoval brífing a rozhodol o ďalšom postupe, o ktorom bude svojich kolegov informovať v utorok.

"Jednoznačne môžete očakávať, že Írsko bude zajtra (utorok) z hľadiska toho, čo sa stalo, konať primerane a prejaví solidaritu s našim najbližším susedom," oznámil Coveney, ktorého citovala agentúra Reuters. Veľvyslanec Ruska v Írsku Jurij Filatov vyzval írsku vládu, aby "použila zdravý rozum". V rozhovore pre RTE povedal, že nevie o dôkazoch, ktoré by viedli k potrebe zničiť veľmi pozitívne vzťahy medzi Moskvou a Dublinom.

Vlády USA, Kanady, Austrálie i štátov v Európe oznámili v pondelok svoje plány vyhostiť dovedna viac než 100 ruských diplomatov. Ku kroku pristúpili v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Nový Zéland by tiež vyhostil ruských špiónov, ale nemá akých

Nový Zéland v utorok vyhlásil, že by rád vyhostil ruských špiónov zo svojho územia ako odplatu za otrávenie exagenta Sergeja Skripaľa v Británii. Problémom je však to, že novozélandská vláda nevie nájsť v krajine žiadnych moskovských operatívcov, ktorých by mohla vyhostiť, informuje stanica France 24.

V súvislosti s prípadom Skripaľa boli vyhostené desiatky ruských diplomatov z USA, Kanady a viacerých európskych štátov. Nový Zéland, bývalá britská kolónia a verný spojenec Londýna, ponúkol v súlade s touto politickou stratégiou svoju podporu, priznal však, že na svojom území neregistruje žiadnu aktivitu ruských špiónov.

"Preverili sme situáciu na Novom Zélande. Zistili sme, že nemáme žiadnych neregistrovaných príslušníkov ruských tajných služieb. Ak by sme mali, vyhostíme ich," vyhlásila pre štátny rozhlas novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Dodala, že Nový Zéland "bude zvažovať", ako v tejto veci podporiť medzinárodné spoločenstvo.

Rusko odmieta zodpovednosť za pokus o vraždu Skripaľa a jeho dcéry. Ide o prvý prípad útoku bojovou látkou v Európe od druhej svetovej vojny. Nový Zéland je členom anglofónnej aliancie spravodajských služieb Five Eyes, do ktorej patria i USA, Británia, Kanada a Austrália. Toto združenie funguje od 40. rokov 20. storočia.

Rusko odsúdilo vyhostenie diplomatov 

Ruské veľvyslanectvo v austrálskom meste Canberra odsúdilo rozhodnutie Austrálie vyhostiť dvoch ruských diplomatov, ktorí sú podľa nich "nedeklarovaní členovia spravodajskej služby". Austrália tak podporila postoj Veľkej Británie v súvislosti s otrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku.

Rusko však uviedlo, že tento krok ohrozil vzájomné vzťahy krajín. "Je prekvapivé, ako spojenci slepo nasledujú Veľkú Britániu v rozpore s normami civilizovaného, bilaterálneho dialógu a medzinárodných vzťahov a proti zdravému rozumu," uviedlo veľvyslanectvo. V dôsledku otrávenia sa rozhodli vyhostiť ruských diplomatov aj ďalšie krajiny Európskej únie, USA či Kanada.

Rusko bude tvrdo odpovedať na vyhostenie svojich diplomatov z USA

Rusko bude tvrdo odpovedať na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré vyhostili 60 ruských diplomatov, Moskva je však stále otvorená rozhovorom o strategickej stabilite s Washingtonom. Vyhlásil to v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorého cituje agentúra Reuters.

USA v pondelok oznámili, že vyhostia 60 ruských diplomatov, čím sa pripojili k vládam v celej Európe, ktoré sa takýmto spôsobom rozhodli potrestať Kremeľ za útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského dvojitého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v anglickom meste Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave. Rusko akúkoľvek spojitosť s útokom popiera. 

Británia v reakcii prijala sériu opatrení proti Rusku, medzi ktorými bolo aj vyhostenie skupiny ruských diplomatov. Na znak solidarity s Londýnom v pondelok celý rad členských štátov EÚ, ako aj Ukrajina, USA, Kanada a Austrália oznámili, že tiež vyhostia ruských diplomatov. Rusko už medzičasom avizovalo, že tento akt nezostane bez odpovede. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v pondelok vyhlásila, že za týmito krokmi stojí NATO, ktoré používa trestajúcu taktiku a snaží sa démonizovať Rusko. Informovala o tom agentúra TASS. 

"Dobre vieme, kto je za EÚ - Severoatlantická aliancia. Európska únia je totiž atraktívnym politickým dielom, s vplyvnou NATO v pozadí. Zámerom bolo démonizovať Rusko a dnes sme svedkami dlhodobého programu bezuzdnej rusofóbie. Netýka sa to už len Ruska ako krajiny, ale ruského národa," vyhlásila Marija Zacharovová.

Moskva odmieta všetky obvinenia Británie, argumentujúc tým, že program na výrobu novičoku neexistoval ani v bývalom Sovietskom zväze ani v Rusku. Moskva v reakcii na kroky Londýna recipročne vyhostila 23 britských diplomatov, zatvorila britský konzulát v Petrohrade a zastavila činnosť Britskej rady v Rusku. Kremeľ varoval, že pristúpi k ďalším opatreniam, "ak sa znova vyskytnú nepriateľské kroky voči Rusku".

EU Observer: Priatelia Ruska v Európskej únii odmietajú vyhostiť diplomatov

Jedenásť štátov Európskej únie sa zatiaľ nepridalo k iným krajinám, ktoré rozhodli o vyhostení ruských diplomatov zo solidarity s Veľkou Britániou. Píšu o tom v utorok bruselské internetové noviny EU Observer. Medzi týchto 11 štátov patrí Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Grécko, Írsko, Luxembursko, Malta, Portugalsko, Slovensko a Slovinsko. Niektoré z nich sa pravdepodobne pridajú k hlavnému prúdu EÚ v nadchádzajúcich dňoch, uvádza EU Observer.

Belgicko stále váha, na ktorých zo 140 ruských diplomatov sa zameria. Sú akreditovaní na zastupiteľstve Ruska v Belgicku, ako aj na veľvyslanectvách pri EÚ a NATO. Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney v pondelok prisľúbil, že jeho krajina pristúpi k "primeraným krokom", aby "preukázala solidaritu" so svojím najbližším susedom v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva.

EU Observer pripomína aj stanovisko slovenského rezortu diplomacie: "Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť." Portugalsko neplánuje nikoho vyhostiť a preferuje kroky na úrovni dvadsaťosmičky EÚ namiesto bilaterálnych opatrení či pridávania sa do podskupín v rámci Únie. "Portugalsko sa domnieva, že koordinácia na úrovni Európskej únie je najúčinnejším prostriedkom pre reakciu na závažnosť súčasnej situácie," uviedlo v pondelok jeho ministerstvo zahraničných vecí.

Iné štáty EÚ, ktoré majú dobré vzťahy s Moskvou, sa taktiež vyjadrili, že nezamýšľajú vyhostiť ruských diplomatov, aj keď sa podpísali pod vyhlásenie EÚ obviňujúce Rusko zo spomínaného chemického útoku.

"Neprijmeme žiadne opatrenia na národnej úrovni," uviedli rakúsky kancelár Sebastian Kurz a ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová v spoločnom vyhlásení. Vyslovili sa za zachovanie komunikačných kanálov s Ruskom. "Rakúsko je neutrálna krajina a považuje sa za staviteľa mostov medzi východom a západom," vyhlásili podľa novín EU Observer, ktoré pripomínajú, že v rakúskej vládnej koalícii je aj krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a tá podpísala dohodu o spolupráci s ruskou vládnucou stranou Jednotné Rusko.

Maltská vláda, ktorá zarobila stovky miliónov eur za predaj pasov EÚ bohatým Rusom, uviedla, že ruských diplomatov nevyhostí, pretože jej "diplomatická misia v Moskve je veľmi malá a akákoľvek reakcia Ruska by prakticky ukončila diplomatické vzťahy". Bulharsko, ktoré má úzke obchodné vzťahy s ruskými firmami, spomenulo fakt, že zastáva rotujúce predsedníctvo v EÚ a malo by sa preto zachovať neutrálne.

Grécko, kde je vo vládnej koalícii proruská krajne pravicová strana Anel, sa v minulosti vyjadrilo, že nebude nikdy sankcionovať stáleho člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a chce vidieť viac dôkazov o to, čo sa stalo v Británii. Cyprus nasledoval príklad Grécka. V cyperských bankách sú uložené miliardy eur ruského kapitálu a táto krajina tiež predávala pasy EÚ bohatým Rusom, pripomína EU Observer.

Slovinský minister zahraničných vecí Karl Erjavec, ktorý vo februári privítal šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s cieľom podporiť obchodné vzťahy, v pondelok uviedol, že je príliš skoro na rozhodnutie o ďalších krokoch, pretože sa najprv musí zistiť, čo sa v Británii presne stalo.

Do skupiny štátov EÚ priateľských s Ruskom tradične patrí aj Maďarsko, ktoré plánuje s Ruskom vybudovať jadrovú elektráreň. Avšak Budapešť sa rozhodla vyhostiť jedného ruského diplomata, čím sa pridala k ďalším 15 krajinám EÚ, ktoré vyhostili celkovo 31 diplomatov. Samotná Británia vyhostila 23 diplomatov. Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Viac o téme: DiplomatiRuskoÍrskoAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu