Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Babišov boj pokračuje: Vulgárny útok na novinárov má dohru

Andrej Babiš v relácii Reportéri ČT Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš v relácii Reportéri ČT (Zdroj: CT)

PRAHA - Český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš si nechá urobiť dva audity svojich príjmov a ich výsledok zverejní. Povedal to v utorok v Českej televízii (ČT). Za svoje predchádzajúce slová o skorumpovaných novinároch sa verejnoprávnej televízii ospravedlňovať nemieni. Nejasnosti okolo Babišovho majetku sa vynorili v súvislosti s tým, že v roku 2013 nakúpil dlhopisy svojho holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Kč (cca 55 miliónov eur). Vicepremiér Babiš už skôr uviedol, že na nákup týchto dlhopisov využil svoje predchádzajúce príjmy.

Odkryli obrovský majetok Babiša a megabiznis so štátom: VIDEO Drsná reakcia, ste pakáž!

Pochybnosti o svojich príjmoch hodlá Babiš rozptýliť auditom. "Ja som oslovil dvoch renomovaných audítorov z prvej štvorky a požiadal som ich, aby urobili nezávislý audit," povedal v utorok večer ČT. Výsledky auditov Babiš podľa svojich slov zverejní. "Ale nech to urobia všetci, ktorí ma kritizujú," dodal minister.

O nejasnostiach okolo nákupu dlhopisov skôr informovali okrem iného relácie verejnoprávnej televízie 168 hodín a Reportéri ČT. Babiš v utorok oznámil, že sa kvôli tomu chce obrátiť so sťažnosťou na Radu ČT a Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie. Podľa Babiša boli relácie účelové a ich autori skorumpovaní, dokonca novinárov označil za pakáž.

Vedenie ČT na ministrove slová reagovalo výzvou, aby minister svoje obvinenia doložil, alebo sa ospravedlnil. Babiš ale podľa svojich slov ospravedlnenie neplánuje. "Ja sa určite neospravedlním," povedal v ČT. "Umožňujete, aby sa z publicistického programu skrytou formou stával nástroj politického boja, a vyvolávate nepravdivý a falošný dojem," vytkol televízii minister. Svoje slová o manipulácii hodlá doložiť analýzou reportáží.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

S pochybnosťami o Babišovom majetku prišiel server Echo24. Podľa neho Babiš nakúpil v roku 2013 dlhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy Kč. Vicepremiér pre Denník uviedol, že jeho čisté príjmy do roku 2015 predstavovali 1,526 miliardy Kč, Echo24 ale na základe majetkových priznaní podávaných do Snemovne dospelo k záveru, že do roku 2013 Babiš zarobil 1,11 miliardy Kč, čo by na nákup dlhopisov nestačilo. Babiš potom oznámil, že okrem predtým uvedených príjmov, ktoré podliehali zdaneniu, mal aj nedanené príjmy v hodnote 650 miliónov Kč z predaja firiem, akcií a skoršieho podnikania, takže prostriedky na nákup dlhopisov mal.

Babiš kvôli nákupu dlhopisov čelí aj trestnému oznámeniu. Považuje ho ale za účelový krok, všetku kritiku odmieta, je podľa neho súčasťou politického boja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu