Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozitívna správa z Iraku: Víťazstvo vládnych síl nad Daeš je na dosah

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KARBALÁ - Víťazstvo irackých vládnych síl nad teroristickou organizáciou Daeš je na dosah. Uvádza sa to v dnes zverejnenom posolstve najvyššieho irackého šiitského duchovného, veľkého ajatolláha Alího Sistáního.

"Silnie dôvera v schopnosti a vôľu ozbrojených síl a ich spojencov dosiahnuť konečné víťazstvo, ktoré už nie je ďaleko," uviedol počas kázne v šiitskom posvätnom meste Karbalá Sistáního hovorca šejk Abd al-Mahdí al-Karbaláí. V Sistáního mene tiež irackú armádu vyzval, aby chránila civilistov pred bombovými útokmi Daešu.

Sistáního slová zazneli viac ako mesiac po tom, ako iracká armáda podporovaná kurdskými jednotkami a letectvom koalície vedenej Spojenými štátmi spustila ofenzívu s cieľom vytlačiť sunnitských militantov z Daeš z ich poslednej bašty na irackom území, ktorou je mesto Mósul. 

Predpokladá sa, že v Mósule, ktorý Daeš okupuje od roku 2014, uviazli tisíce civilistov. Tých islamisti využívajú ako ľudské štíty. S cieľom spomaliť postup vládnych síl v Mósule podnikol Daeš v rôznych častiach krajiny sériu protiútokov a bombových samovražedných atentátov. Podľa údajov OSN zverejnených vo štvrtok zomrelo za november v irackom konflikte 2885 ľudí vrátane 1959 príslušníkov irackých ozbrojených síl.

Viac o téme: IrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu