Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pellegriniho výroky o učiteľoch sú politická drzosť, vyhlásil Abrhan

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Utorňajšie vyjadrenia predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) na adresu učiteľov považuje predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan za prejav politickej drzosti. Ako povedal Abrhan, Smer-SD nasľuboval ľuďom mnohé istoty. Pripomenul, že prvý minister školstva v tomto volebnom období Dušan Čaplovič sľúbil učiteľom plat vo výške 1 100 eur.

„Učitelia sa dožadujú po štyroch rokoch splnenia sľubov a Pellegrini to označí za politický marketing. Minister financií Peter Kažimír pritom tvrdí, že naša ekonomika je v dobrej kondícii. Lenže Smer nijakým spôsobom túto kondíciu nevyužil v prospech zlepšenia postavenia učiteľov,“ povedal Abrhan.

Podľa neho je nehorázne, keď sa Smer-SD vysmieva učiteľom a označuje ich za opozičných politikov. „Očakával som, že Pellegrini bude chlap a prizná, že Smer-SD niektoré sľuby jednoducho nenaplní. Vždy by to bolo čestnejšie ako vymýšľať konšpiračné teórie,“ vyhlásil.

Pellegrini v utorok vyhlásil, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane. Podľa neho posledné vyjadrenia predstaviteľov Iniciatívy slovenských učiteľov potvrdzujú, že chce niekto dialóg o školských témach odtiahnuť od rokovacieho stola na pôdu politickú. Pellegrini rovnako ako niekoľko hodín predtým minister školstva Juraj Draxler reagoval na slová Ľudovíta Sebelédiho z Iniciatívy levických učiteľov a zároveň predsedu Nových školských odborov. Sebelédi totiž v rozhovore pre Denník N povedal, že ak Smer-SD klesne o päť percent, štrajk bude úspešný. 

Pellegrini tiež upozorňoval na to, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov kandiduje na listine opozičnej strany OĽaNO. "Nedáva mi to možnosť myslieť si, že ide čisto o iniciatívu učiteľov, ale je tam ten politický podtón," hovorí Pellegrini s tým, že organizátorom štrajku nejde ani tak o učiteľov, ale skôr o ambície, možno aj niektorých z nich, dostať sa do parlamentu.

Iniciatíva slovenských učiteľov totiž 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Viac o téme: Pavol AbrhanPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu