Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivá správa pre ľudstvo: Raj na Zemi sa skracuje, prelom nastal v polovici augusta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

OAKLAND - Zvykli sme si rozmaznávať naše túžby a stali sme sa otrokmi vlastnej pohodlnosti. Odborníci však pre nás majú zlú správu. To, čo dnes považujeme za samozrejmosť, bude už o pár dní na zozname ohrozených zdrojov.

Ľudstvo už podľa vedcov využilo sto percent ročných zdrojov vyprodukovaných našou planétou a tento fakt pocítila Zem už v polovici augusta. Každá ďalšia spotreba bude predstavovať neudržateľnú záťaž.

Bizarná teória panspermie a čudesné vyhlásenie vedcov: My všetci sme cudzinci z inej planéty

Odborníci a aktivisti z Global Footprint Network (GFN) predstavili tzv. deň prekročenia limitu, ktorý predstavuje každoročnú hladinu, keď prírodné a enviromentálne zdroje vyčerpáme na maximum. Ešte do roku 1970 ľudstvo žilo v rámci svojich prostriedkov, ale teraz spotrebúva oveľa viac, ako planéta poskytuje.

Budeme potrebovať dve planéty

Za globálne problémy môžu z veľkej časti aj emisie uhlíka CO2. Kým v minulom roku zásoby planéty padli 19. augusta, tento rok sme zdroje prečerpali už 13. augusta. Ak teda budeme v rovnakom tempe pokračovať, do roku 2030 budeme každý rok potrebovať dve Zeme, aby pokryli naše potreby.

„Od roku 1970 sa ľudská uhlíková stopa na planéte podpísala dvojnásobne viac,“ vysvetlil prezident GFN Mathis Wackernagel, ktorý je zástancom udržateľného rozvoja. „Udržateľnosť si vyžaduje, aby sme všetci žili dobre v rámci možností našej planéty. Možno to však dosiahnuť len tak, že našu ekologickú stopu budeme držať v súlade s rozpočtom planetárnych zdrojov,“ dodal podľa portálu Metro.

Desivá správa pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: Zem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu